UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-07-23 17:14

Nem lett svédcsavar

Harmatos és szó szerint álmos játékkal 24-18-as vereséget szenvedett a magyar U19-es leányválogatott a valenciai Európa-bajnokság nyitómeccsén a két évvel ezelőtt ifjúsági Eb-első svédektől. Románia ellen bravúrra lesz szükség.

reb Vélhetően jobb előjeleket is el tudtak volna képzelni az U19-es leány kézilabda-válogatott tagjai, mint hogy a budapesti gép késlekedése miatt Zürichben lemaradnak a valenciai járatról. A tervezett délutáni érkezés helyett így éjszaka landoltak a spanyol városban.
sved_magyar
sved_magyar
A történteket figyelembe véve így aztán kevésbé tetszett kitüntetésnek, hogy ifjabb Kiss Szilárd együttese a két éve U17-es Európa-bajnokságon győztes Svédországgal játszotta a viadal nyitómeccsét. A magyar csapat – talán érthető módon – kissé álmosan kezdte a mérkőzést, a rivális 3-0-ra elhúzott. Hámori Konszuéla, Faluvégi Dorottya, Diószegi Nikolett, majd Pásztor Noémi góljával azonban egyenlített a gárda. Az első félidő összességében kiegyenlített játékot hozott. A magyar védelem magabiztosan állt a lábán, amikor visszarendeződhetett, viszont az ellenfél játékosai többször is indulásból próbálkozhattak. Szerencsére a kapuban Mistina Kitty hetest hárított, ráadásul néhány fontos védéssel olyan tekintélyt teremtett magának, hogy elbizonytalanította a kapujára törőket. A hajrában Pásztor harcos, vonalról szerzett találatával vezettek is a magyarok, csakhogy két kétperces büntetés miatt a szünetre a mérkőzés elején látott fölényt alakították ki a svédek (10-13). A második félidőben aztán csak fellángolásai voltak a magyar válogatottnak. A támadásban nem sikerült rést találni a svéd falon, az átlövések nem voltak életerősek, jellemzően a svédek kapusa könnyedén fogta őket. Tény, hogy Hámoriék többször emberhátrányban voltak kénytelenek játszani, ugyanakkor az olyan kötelező lehetőségekkel sem mindig tudtak élni, mint a hétméteres vagy néhány ziccer. A meccs végén ismét elléptek a svédek, de majdnem mindegy, hogy három vagy hat góllal kapott ki a csapat (18-24).
mistina_kitty
mistina_kitty
A stáb és a lányok előzetesen úgy kalkuláltak, hogy egy bravúrra szükség van a továbbjutáshoz. Nos, a kiugró eredményt pénteken, 17 órától az U18-as világbajnok Románia ellen kellene elérni. Kiss Szilárd szövetségi edző kevéssel a lefújás után így nyilatkozott a honlapunknak. „Nem szoktam panaszkodni, de az nyilván nem segítette a meccsre hangolódást, hogy ma érkeztünk meg. Hajnal fél háromkor még a szobájukat keresték a lányok... Alig aludtak valamit, ráadásul nincs légkondicionálás, volt vagy negyven fok a teremben. Nem fogom ezekre a vereséget, hiszen ki tudja, nem hasonló lett volna-e a végeredmény, ha minden rendben van. Nem ért minket meglepetés, erős csapat a svéd. A gyenge átlövőjáték miatt buktunk el. A védekezést közepesnek mondanám, a kapusteljesítmény jó volt, de egy átlövésgóllal nem lehet nyerni. Előzetesen arra gondoltam, hogy a svédeket kellene meglepni, mert a román jóval erősebb csapat. Persze, holnap nekimegyünk a világbajnoknak, de nehéz dolgunk lesz..." SVÉDORSZÁG-MAGYARORSZÁG 24-18 (13-10) Játékvezetők: Alpaidze, Berjozkina (oroszok). SVÉDORSZÁG: Mouratidou, Börjesson (kapusok), Arifi 2, Bardis 1, Blomstrand 2, Fiedorowicz 3, Hvenfelt 1, Johansson, Kjällhage 5, Krönell, Lindqvist 1, Mellegård 4, Olofsson 1, Olsson, Rask 2, Sarenbrant 2. Szövetségi edző: Ola Mansson. MAGYARORSZÁG: Gercsó, Mistina (kapusok), Bouti 2, Csala, Diószegi 2, Élő 1, Faluvégi 1, Ferenczy 5, Gerháth 1, Hámori 3, Hársfalvi, Horváth, Kemény 1, Monori, Pásztor 2, Pintér. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd. Kiállítások: 16, ill. 20 perc. Hétméteresek: 7/3, ill. 7/5.