UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-27 18:48

A világ minden tájáról

Több mint négyezer gyerek részvételével rendezték meg négy sportágban Kaposváron az Intersport Youth Festivalt, ahol ismét a különböző kultúrák találkoztak. Az olaszok, az indiaiak, a máltaiak, a brazilok és a chileiek is visszajáró vendégek.

Nagy-Pál Tamás A kaposváriak már hozzászokhattak, hogy július második felében ellepik a várost a sportoló csemeték, hiszen immáron tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Intersport Youth Festivalt (címlapfotó: youthfootballfestival.org). Ezúttal harminckét országból több mint négyezer gyermek vetette bele magát a város forgatagába.
Youth Fest
Youth Fest
„A fesztivál üzenete az, hogy a különböző kultúrák gyerekeit bőrszíntől és vallástól függetlenül összehozza a sport, mindenki elfogad mindenkit – mondta el honlapunknak az egyik szervező, Orosz Ferenc. – Most már elég rutinosak vagyunk, minden rendben lezajlott.” A tavalyi esztendőhöz hasonlóan már idén sem csak a futball, hanem a röp-, a kézi- és a kosárlabda is szerepet kapott. „Utóbbi kettőben ugrásszerűen nőtt meg a mezőny. A röplabdának azért adtunk inkább helyt, mert Kaposvár a sportág hazai fellegvára, így szeretnénk a helyi csapatnak nemzetközi megméretést biztosítani. Sikerült is, hiszen bár nem voltak sokan, Görögországból, Franciaországból, de még a Feröer-szigetekről is érkeztek. Mind a négy sportágban jól előkészített, színvonalas pályákon játszhattak a gyerekek.  Már maga a létszám is megadta a remek hangulatot. Bár ez elsősorban fesztivál, voltak olyan korosztályok, ahol nagyon színvonalasak voltak a versenyek, vagyis a sportértékre sem lehetett panasz.” A szervezésből ilyenkor tényleg az egész város kiveszi a részét, hiszen már maga az elszállásolás is hatalmas feladat. „Már a határokat feszegette a dolog. Az összes szálloda, panzió és kollégium megtelt, kilencszáz gyereket csak iskolai tantermekben tudtunk elhelyezni, ők hálózsákban aludtak. Persze, ez nekik nem volt meglepetés, ennek megfelelően adtuk meg a szálláskategóriákat. Így mindenkit sikerült elhelyezni, ennél több gyereket viszont már biztosan nem tudnánk.” A pályák biztosítása viszont nem okozott különösebb gondot. „Kaposváron rengeteg a focipálya, ráadásul most a stadionban is több meccset megrendezhettünk, hiszen a Rákóczinak még nem kezdődött el a szezon a megyei bajnokságban. A többi három sportágnak is megvolt a megfelelő számú tornaterem.” De ha mindez nem lett volna elég, a gyerekek a belvárost és a főteret is ellepték, hiszen folyamatos kísérőprogramokat szerveztek nekik, tovább domborítva a fesztivál jelleget. „Az egyik legfontosabb esemény a hétfő esti megnyitó volt. De tartott bemutatót Szász Kitti freestyle-focista, minden estére jutott koncert, divatbemutató vagy kölyökdiszkó. A városnak remek fürdője van, oda is bemehettek egy-egy napra ingyen a gyerekek.” Orosz szerint a visszajelzések ezúttal is jók voltak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Chiléből, Brazíliából, Olaszországból, Indiából vagy Máltáról évek óta visszajárnak, és jelezték: jövőre is lehet rájuk számítani. „Éppen ezért nagyon fontos, hogy a színvonalat megtartsuk és figyeljünk, hogy a háttér jövőre is rendben legyen. Már most biztos: egy év múlva ismét ellepik a gyerekek Kaposvárt a világ minden tájáról.”