UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-08-18 20:11

Náluk volt a franciakulcs

MUNKATÁRSUNK JELENTI SZKOPJÉBÓL. Indulatoktól sem mentes, kemény összecsapáson 28-24-re diadalmaskodott a magyar leányválogatott a szkopjei U17-es kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első meccsén. Szerdán 17 órától a horvátok várnak Hajdu János szövetségi edző csapatára, amelynek célja a négy közé jutás.

Roska Emese Boglárka Az utolsó csoportmeccset, a szlovákok elleni nyögvenyelős győzelmet követően Hornyák Bernadett fogalmazta meg a lényeget, azaz, a mérkőzés egyetlen pozitívuma, hogy nyert a magyar válogatott, és a nyolc között folytathatja a szkopjei U17-es kézilabda Európa-bajnokságon.
fodor_schmidt
fodor_schmidt
Nem mintha korábban görcsös stressz rítt volna le a lányokról, de tény, a sikeres csoportzárást követő szünnapi edzés és a keddi átmozgató tréning is kifejezetten oldottra sikerült. Az előbbinek a végén Háfra Noémi és Klujber Katrin a társak vidámságára rögtönzött birkózó bemutatót tartott – igaz, a stáb tagjai sérüléstől tartva már kevésbé mosolyogtak. Néhány órával a franciák elleni középdöntős szereplés előtt pedig Klujber és csapatkapitány, Abuczki Fruzsina fejelgette a labdát futballistákat megszégyenítő ügyességgel. Hajdu János szövetségi edző kajánul kontrázott mondván, előbb igazán vaxolhattak volna… A Keti becenéven ismert jobbszélső kezében is remekül mutatott a laszti: kínaiból, a háta mögül dobva, a kapus két lába között talált a kapuba. Ha csak néhány, fele ilyen szép gólt szerez a meccsen a vírusos megbetegedésből Fodor Csengével együtt felgyógyuló labdazsonglőr, nem lesz gond a franciák ellen – gondoltuk. „Jó védekezésre és jó kapusteljesítményre van szükség” – egészítette ki szakmai tartalommal a botcsinálta megfigyelő észrevételét Bartalos Béla edző, s utóbbira mindenképpen volt kilátás, hiszen Abuczki a hitvány vendéglátás miatt emlékezetes apti (Franciaország) tornán kitűnően védett a házigazdák ellen.
hafra_noemi
hafra_noemi
Nem meglepő hát, hogy ő kezdett a magyar válogatott kapujában. A franciákat már inkább sokkolhatta az ellen védekezése, hiszen a második találatukat a 14. percben szerezték meg, amikor Lakatos Ritáék már nyolcnál tartottak. Hornyák Bernadett és Háfra járt élen a gólgyártásban, utóbbi még kettős emberhátrányban is bevette a francia kaput. Már 10-3-ra is vezetett az együttes, amikor egy-két technikai hiba révén közelebb zárkózott a rivális (10-6). Hajdu a 20. percben kérte ki az idejét, s határozott gesztikulációval magyarázta a lányoknak, hogy mit is kellene csinálniuk. A rövid szüntetet követően ismét a fehér mezes csapat lépett meg, s a kékeknek pedig akkor sem sikerült betalálniuk, amikor kilenc méterről, a szabaddobást gyorsan elvégezve üres kapura célozhattak (15-10). A második játékrészben Hornyák ott folytatta, ahol abbahagyta, és rendre átlőtte a falat vagy hetesből volt eredményes. A balátlövő Háfrát viszont harmadik kiállítása miatt hamar kizárták a játékból. A döntés jogosságáról sokat elmond, hogy Bartalos úgy pattant fel a székről, mint akit bolha csípett meg, s Hajdu sem éppen nyugodtan tiltakozott. Nem utoljára méltatlankodhatott egy emberként a kispad. A statisztika alapján valószínűleg a világ legsportszerűtlenebb csapatát láthatta a magyarban a népesnek semmiképpen sem nevezhető publikum, a svédek bírópáros ugyanis szórta a kétperces büntetéseket. Kevéssel a vége előtt Kuczora Csengét küldték ki azonnali piros lappal, ami azért fájó, mert a csapat legfiatalabb tagja így nem játszhat a horvátok ellen. Hajdu többször is méltatlankodva tekintett ki az európai szövetség magyar delegáltjára, Andorka Sándorra, a végén pedig már csak legyintett a kiállításokra: „legyen ez a legnagyobb boldogságuk”, igaz, nem pont így hangzott… „Életem egyik legrosszabb játékvezetését tapasztaltam meg, szakmailag is hibás, ráadásul rosszindulatú bíráskodást láthattunk – fakadt ki a 28-24-es diadalt követően, közvetlenül a lefújás után a szövetségi edző. –Hozzáteszem, a második félidőben mi is segítettük a bírók munkáját. Tíz gólról nem zárkózhatott volna fel ennyire az ellenfél. Ugyanakkor rendkívül boldog vagyok, hogy ilyen fantasztikus sikert arattunk, gratulálok a lányoknak, büszke vagyok rájuk.” A csapat tagjai – már a lelátón, ellenfélnézőben – nagyrészt egyetértettek a mesterrel. „Igazán nem pont az Európa-bajnokságon akartam megkapni a szezon első piros lapját” – búslakodott Háfra, aki szerint egyébként nagyon odatette magát a csapat, ennek is köszönhető a siker. A meccs legjobbjának választott Hornyák kiemelte, hogy remekül kezdtek, ezért is sajnálja az utolsó 10-15 percet, amikor feljött a rivális. A remekül védő Abuczki szerint szerdán a horvátok ellen is ilyen jól, vagy még jobban kell játszani, hogy a legjobb négy közé jussanak.

Leány U17-es Európa-bajnokság, Szkopje 2. középdöntőcsoport MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 28-24 (15-10) Borisz Trajkovszki sportcsarnok, játékvezetők: Maria Bennani, Safia Bennani (svédek). MAGYARORSZÁG: Abuczki, Hlogyik, Suba (kapusok), Fodor 2, Giricz 1, Háfra 4, Hornyák 11, Hudák, Klujber 2, Kuczora 1, Kuti, Lakatos 4, Pacsirta, Pásztor 3, Sallai, Szabó. Szövetségi edző: Hajdu János. FRANCIAORSZÁG: Frank, Huynh (kapusok), Blezes 1, Blonbou 2, Bruni, Deba, Decugis, Fall 1, Jacinto 2, Lassource 1, Mauny 5, Mazens 2, Nocandy 4, M. Plotton 1, P. Plotton, Vautier 5. Szövetségi edző: Christophe Caillabet. Kiállítások: 12, ill. 16 perc Hétméteresek: 5/5, ill 6/3 Piros lap: Háfra (37. perc), Kuczora (58. perc)