UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-10-28 18:51

Nigériai óriás

Az U16-os EYBL-ben mutatkozott be a Rátgéber Akadémia együttesében Godwin Ekene Omenaka. A tizenöt évesen már két méternél is magasabb nigériai center először lépett pályára játékvezetők által irányított mérkőzésen.

Lakner Gábor A nigériai Godwin Ekene Omenaka feltűnő egyéniség: tizenöt éves korára eléri a két méter négy centiméteres magasságot. Várhatóan még annál is nagyobbra nő, de a méretei alapján akár már most is játszhatna centert a felnőttek között. Korábban szervezett keretek között nem kosárlabdázott, de termete révén már a Real Madrid is felfigyelt rá. Spanyolországba azonban nem kapott vízumot, így került képbe Pécsett, ahol örömmel fogadták az óriást.
Godwin Ekene Omenaka
Godwin Ekene Omenaka
Az érkezését követően a képességeit Rátgéber László, Zseljko Djokics, Ivica Mavrenszki és Zalay Zoltán is felmérte, és mindannyian nagyon jó véleménnyel vannak róla. Ahogy a pécsi műhelyt irányító mesteredző szokta mondani: a magasságot nem lehet tanítani. A Rátgéber Akadémia U16-os csapatát edző Zalay Zoltán a hétvégi székesfehérvári EYBL-fordulóban már be is vetette a játékost: „Amit előzetesen láttunk, igazolódott: a fiatalember kitűnő adottságokkal rendelkezik, de taktikailag komoly a lemaradása. Ha a következő években kellő kitartással dolgozik, nagy értéke lehet a pécsi és a magyar kosárlabdázásnak. Csapatunkban lyukas volt a centerposzt, az érkezésével egyrészt mindenki a saját pozíciójában játszhat, másrészt a társak megtanulhatják a játék olyan szegmensét, melyet eddig szerkezetünkből kifolyólag nem lehetett: mélységbe bepasszolni a labdát.” A kadetcsapaton kívül a juniorok között is számítanak Omenaka játékára, akivel kommunikációs problémák egyáltalán nincsenek. Nigériában az angol a hivatalos nyelv, így mindenkivel megérteti magát. „Mindössze négy napot töltöttünk közösen, így a személyiségét még korai lenne megítélni. Találtunk neki nevelőszülőket, akik két saját gyermekük mellett vele is törődnek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél könnyebben integrálódjon. Sok újdonsággal találkozik: először jár Európában, öt-öt ellen még nem nagyon játszott, és hétvégén szerepelt először olyan mérkőzésen, amelyen játékvezetők is közreműködtek. Az út legelején jár, de biztosan vagyunk benne, hogy megérte Pécsre hozni.”