UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-11-07 21:54

A legkisebb királyfi

A hat magyar elődöntős közül ötnek be kellett érnie a bronzéremmel az anapai serdülő Európa-bajnokságon. Az utolsóként ringbe lépő Rácz Krisztofernek köszönhetően azonban lesz versenyzőnk a holnapi döntőben is.

Lakner Gábor Hat magyar fiatal vágott neki az anapai serdülő Európa-bajnokság szombati elődöntőinek. Hiába jöttek sorra a mérkőzések, rendre az ellenfelek kezét emelte magasba a mérkőzésvezető. Az utolsó, hatodik nekifutásra végül összejött a magyar győzelem, Rácz Krisztofernek köszönhetően a holnap is lesz versenyzőnk a szorítóban. Közel volt a döntőhöz Berecz Lionel (44 kg) is, azonban dán ellenfele nyerte meg a kiegyenlített csatát. Balzsay Károly szövetségi edző szerint az utolsó másodpercekben dőlt el az összecsapás: „Lionel kicsit határozatlanul kezdett, az első menet így a dáné volt. Aztán ritmust váltott, többször tisztán talált, így egálra állt a mérkőzés. A harmadik menet is kiegyenlített volt, de az utolsó tizenöt másodpercben az ellenfél bevitt három-négy tiszta ütést, így elvitte a menetet és a mérkőzést is.” Radics Béla (56 kg) mindent beleadott, de nem bírt orosz ellenfelével. „Béla törzsmozgásokkal, elhajlásokkal operálva nagyon szépen bunyózott, az ökölvívás szebbik arcát mutatta. Voltak szép, tiszta találatai, de a támadásokat elég sokszor az orosz zárta le. Egyhangú pontozással nyert az ellenfél, de Béla mindent kiadott magából.”
anapa_boksz
anapa_boksz
Fortunyák Patrik (62 kg) szintén látványosan bokszolt, azonban az ukránok erős fizikumú kiválósága ellen az sem volt elegendő. „Patrik az első perctől felvállalta a verekedést erősebb ellenfelével szemben. Az ukrán végül fizikailag felőrölte, a harmadik menetben számoltak is rá. Egyhangú pontozással nyert az ellenfél, azzal együtt Patrik százszor jobban bokszolt, mint az éremért vívott mérkőzésén, meg is dicsértem az összecsapás után.” A szombati program első fele Kökény Norbert (76 kg) mérkőzésével zárult, és azon volt a legkevésbé kérdéses, ki jut a fináléba. Az ír ellenfél egyértelműen a magyar fölé nőtt. „Norbi meglehetősen visszafogott volt, kicsit talán megijedt a lehetőségtől. Pedig az ír verhető lett volna, más körülmények között valószínűleg nem őt hirdetik ki győztesnek egyhangú pontozással.” A döntőbe jutás aztán nem sikerült Paczók Patriknak (40 kg) sem, aki ugyanolyan pattogós, vidám ökölvívást ígért, mint amilyet addig bemutatott. „A pattogás és a vidámság megvolt az első menetben, csak az ütések maradtak el. Patrik aztán váltott, de akkor már késő volt. Addigra az ellenfél annyira magabiztossá és nyugodttá vált, hogy már nem tudta kizökkenteni. Egyhangú pontozással nyert az ír.”
racz_krisztofer
racz_krisztofer
Az utolsó magyarként ringbe lépő Rácz Krisztoferre (54 kg) így hatalmas teher hárult, hiszen ha ő nem győz a fehérorosz rivális ellen, akkor válogatottunk számára véget ér az Európa-bajnokság. A társak a tétnek megfelelően nagyszerű hangulatot varázsoltak a terembe. „Gyerünk, Krisztofer! De azért üssél is már” – hangzott a biztatás a lelátóról az óvatos kezdés után. Krisztofer pedig ütött. Nem is keveset. A három menet után pedig boldogan ugrott Balzsay nyakába: megvan a döntő! „A legkisebb királyfi maradt a végére, és persze, hogy megcsinálta. Kétség sem férhetett a győzelméhez, végig látszott, hogy ő az erősebb és erőszakosabb. Beleadott mindent, szépen bokszolt, egyhangú pontozásos győzelem lett a vége.” A hat elődöntős közül öten tehát bronzéremmel zárták az Eb-t, Rácz Krisztofer pedig holnap az orosz Szergej Kljujev ellen az aranyéremért küzdhet meg. „A tizennyolc súlycsoportból tizenhétben van orosz döntős. Egyszer-kétszer a bírók is segítettek nekik, de alapvetően kiemelkednek a mezőnyből. Azzal együtt Kriszofernek van esélye a győzelemre, a maihoz hasonló teljesítménnyel nyerhető a döntő is. Megpróbálunk jó meccset vívni, és minden beleadni a végére” – tekint előre Balzsay Károly.