UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-11-15 18:06

Dorka a gerendán

Szujó Dorka életében először szerepelt az Olimpiai Reménységek Versenyén, de az ötödik helyével azonnal felhívta magára a figyelmet. A tizenhárom éves tornász jövőre indulhat a junior Európa-bajnokságon, amire már most gőzerővel készül.

Pusztai Viola A csupán tíz centiméter széles gerendáról a glasgowi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon bizony még a legjobbak közé tartozó kínaiak és amerikaiak is lepottyantak. Ezért nem csoda, ha kevés tornász vallja a kedvencének a rizikós szert, de akadnak kivételek.

Közéjük tartozik Szujó Dorka is.

Szujó Dorka és kedvenc szere, a gerenda Forrás: TC Békéscsaba
Szujó Dorka és kedvenc szere, a gerenda Forrás: TC Békéscsaba

− Nem mindig a gerenda volt a kedvencem. Inkább attól függ, hogy melyik szert érzem magamhoz a legközelebb, hogy melyiken vagyok éppen a legjobb – mondja a békéscsabai tornász. – A gerendában pont az tetszik, hogy nehéz, de látványos elemeket lehet rajta végrehajtani. Egyébként először mindig félek egy-egy új mozdulat megtanulásakor, ami aztán általában hamar elmúlik, ahogy a versenyek, gyakorlatok előtti izgalom is.

Dorka hatévesen ismerkedett meg a szertornával, óvódásként a Bukfenc Akadémiára járt, amikor Zsilinszki Tünde, a TC Békéscsaba edzője „felfedezte”. A tizenhárom éves versenyző azóta is vele, illetve Petrovszki Pállal készül, hetente hat napot edz, hétköznaponként délelőtt és délután is, szombaton csak délelőtt.

2016-ban először indulhat a junior Európa-bajnokságon, így leginkább a júniusi, berni viadalra fókuszál, arra tökéletesíti hónapról hónapra a gyakorlatait. Sokat jelentett neki, hogy élete első Olimpiai Reménységek Versenyén egyéni összetettben az ötödik helyen végzett Liberecben.

− Erős mezőnyben értem el ezt az eredményt, ezért is vagyok rá nagyon büszke. Az előttem végző kínaiak remekül tornáznak, bár nekem leginkább a cseh Aneta Holasová gerendagyakorlata tetszett, csak ő felemás korláton sokat rontott, ezért nem úgy sikerült neki a verseny, ahogy szerette volna. A saját teljesítményemmel elégedett vagyok, mindegyik szeren nagyon jól hajtottam végre a gyakorlatomat, kivéve gerendán, mert a leugrásból leültem…

Miután összetettben csupán tizedek döntöttek, ha nincs a hiba, akár még az ötödik helynél is előbb végezhetett volna. Az októberi ifjúsági ob-n azonban sem egyéni összetettben, best online casino sem gerendán nem talált legyőzőre, így ő vihette haza a gerendaspecialista Kanyó Éváról elnevezett emlékkupát.

Dorka másik kedvenc szere a felemás korlát Forrás: TC Békéscsaba
Dorka másik kedvenc szere a felemás korlát Forrás: TC Békéscsaba

− Nagy elismerésnek tartom, hogy az aranyérem mellett a Kanyó-kupát is elnyertem, annak pedig külön örültem, hogy Rózsa Gyuri bácsi adta át nekem.

Természetesen figyelemmel kísérte a felnőttek világbajnokságát, a Glasgowban történelmet író, amerikai Simone Biles (zsinórban harmadszor lett aranyérmes egyéni összetettben) gyakorlatai lenyűgözték le. Igazában azonban klubtársára, a többszörös magyar bajnok, Világ Kupa-győztes Böczögő Dorinára néz fel, aki 2006-ban a junior Európa-bajnokságon egyéni összetettben a tizenkettedik, felemás korláton a nyolcadik lett. Dorka minden bizonnyal elégedett lenne, ha első korosztályos Eb-jén, tíz év távlatában megismételné, netán felülmúlná a példakép teljesítményét.

A felemás korlát egyébként éppen olyan közel áll a szívéhez, mint a gerenda. Az ob-n ezen a szeren ugyancsak az első helyen végzett, és az ORV-n is erre kapta a legmagasabb pontszámot.

− Különösen a szaltót szeretem rajta végrehajtani. Olyan felszabadító érzés, amikor repülök, majd elkapom a korlátot…

A Szujó családban nemcsak Dorka, hanem két évvel fiatalabb húga Hanna is remek tornász. Az országos bajnokságról, nővéréhez hasonlóan, nem üres kézzel tért haza: korcsoportjában a serdülők között gerendán nyert, felemás korláton és egyéni összetettben pedig ezüstérmet szerzett. A két testvérről szóló, korábbi írásunkat ITT olvashatják.