UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-11-20 16:02

Beteljesült álom

Patakfalvy Luca egy évig dédelgetett álma valósággá vált a lettországi junior taekwondo Európa-bajnokságon. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja a dobogó tetején állva hallgathatta a magyar himnuszt.

Pusztai Viola Patakfalvy Luca egy évig azzal kelt és feküdt, hogy a lettországi junior taekwondo Európa-bajnokságon dobogóra akar állni. Csalódásként élte meg, hogy a tavalyi kadet-világbajnokságon a második meccsén kikapott egy ponttal, akkor fogalmazódott meg benne a cél. Az aztán arra módosult az Eb kezdetére, ahogy telt az idő, és jöttek a sikerek, s nap mint nap keményen edzett, hogy aranyérmet akar nyerni. Füredi Rebekával megfogadták, mindketten elérik, amire vágynak. S miután a barátnő előző nap Európa-bajnok lett, a 46 kg-ban versenyző tizennégy éves lány azt mondta magának: „ha ő megcsinálta, akkor én is”. Azonban hiába nyert az első meccsén tíz ponttal, nem érezte magát jó formában. – Csak a harmadik menetben sikerült a tizenkét pontból nyolcat berúgnom, a meccs elején teljesen szét voltam esve – mondja az MTK elsőéves junior taekwondósa. − Megrázkódtatásként ért, össze kellett szednem magam a második mérkőzésre. Kicsit lepihentem, zenét hallgattam, és már a bemelegítéskor sokkal jobban éreztem magam. A válogatott edzőm, Tóth Balázs nyerő taktikát dolgozott ki az orosz Szakagyinova ellen, ráadásul mélyen hatott rám, ahogy az ő szájából hallottam, amit gondoltam: nem azért edzettem és versenyeztem annyit, hogy az Eb-n bárki megállítson. Így kellő önbizalommal léptem a pástra.
Patakfalvy Luca a dobogó tetején Forrás: wtftaekwondo.hu
Patakfalvy Luca a dobogó tetején Forrás: wtftaekwondo.hu
Miután a tizenhat között legyőzte orosz ellenfelét, a négy közé jutásért a lett Tardavival vívta a legszorosabb mérkőzését a kontinensviadalon: a 2-1-es siker szárnyakat adott. De különösen az elődöntő után érezte azt, hogy megállíthatatlan, hiszen az ukrán Danisinát, aki az előző meccsén tizenöt ponttal nyert, 12-0-ra múlta felül. – Hogy ilyen magabiztosan vertem meg, és láttam az arcán a csalódottságot, nagy erőt adott. Tudtam, a döntőben azzal a német Federicivel találkozom, akitől két hete a szerb nyílt bajnokság döntőjében az utolsó másodpercekben, fejrúgással kikaptam 3-0-ra. Már akkor megfogadtam, hogy az Eb-n visszavágok. Az ezüstérem csalódás lett volna, de ahogy felállt a pástra, már érezte, csak ő nyerhet. Amikor meglett a közte tizenkettő, és meglátta, hogy a bíró 14-2-es állásnál, a harmadik menet huszadik másodpercében felemeli a kezét a meccs végét jelezve, földöntúli boldogság öntötte el. – Rengeteget álmodoztam arról a pillanatról, és amikor megvalósult, alig hittem el. A magyar tábor skandálta, hogy „Európa-bajnok, Európa-bajnok!”, miközben én a magyar zászlóval körbefutottam a páston. Elhatároztam, ha nyerek, akkor kézen átfordulást hajtok végre, mivel korábban szertornáztam. Aztán, amikor ezt megcsináltam, az edzőm nyakában ünnepeltem tovább. A dobogó tetején hallgatni a himnuszt és látni, ahogy felvonják a magyar zászlót, az pont olyan hidegrázós volt, amilyennek már annyiszor elképzeltem. Életem legszebb élménye. Mielőtt a taekwondo mellett döntött volna, több sportágat is kipróbált. Úszott, síelt, óvodásként még balettozott is, de azt annyira unta, hogy az órákon leginkább a lámpákat számolgatta. Jött a szertorna, amelyet tízéves koráig űzött, de miután iskolát váltott, már nem fért volna bele az edzés a napi programjába. Akkor döntött úgy, hogy édesapja, Patakfalvy Miklós – a hazai szövetség elnöke – példáját követve a taekwondót űzi. – A küzdelmet szeretem benne a legjobban. Amikor szemben állok az ellenfelemmel, már dolgozik bennem az adrenalin, kicsit izgulok is, de megpróbálom megvalósítani, amit edzéseken gyakoroltam. Az az élmény, hogy pontot szerzek, versenyt nyerek, mindent felülmúl. Most, hogy elérte az egy éve maga elé tűzött célt, új után kellett néznie: a jövő évi junior-világbajnokságon is dobogóra akar állni. Persze addig még rengeteget kell dolgoznia, és az évközi versenyeken is szeretne a lehető legjobban szerepelni. Abban, hogy minél jobban felkészülhessen az előtte álló kihívásokra, sokat segít a MOL Új Európa Alapítvány támogatása, hiszen a pályázaton elnyert összegből fedezni tudja a nagyobb viadalokra vagy a dél-koreai edzőtáborba való elutazást.