UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-11-20 17:31

Kontrecz Márk favorit

Az európai szövetség Kontrecz Márkot az ifjúsági kontinenstorna egyik legnagyobb esélyeseként tartja számon. Szombaton kezdődik a korosztály 25. Eb-je, melyen a házigazda lengyel, a német, a litván, az orosz, a török és az ukrán mellett a magyar csapat is minden súlycsoportban indít versenyzőt.

Nagy-Pál Tamás A lengyelországi Kołobrzegben szombaton kezdődik az ifjúsági Európa-bajnokság. Ennek a korosztálynak ez lesz a 25. kontinenstornája – érdekesség, hogy az elsőt Magyarországon rendezték 1970-ben. A miskolci viadalon a magyar csapat szerepelt a legeredményesebben: öt arany-, két-két ezüst- és bronzéremmel.
Kontrecz Márk2
Kontrecz Márk2
Ezt a teljesítmény most megismételni jóformán lehetetlen – már csak azért is, mert akkori 20 ország 110 bokszolója lépett a szorítóba, mostanra azonban mindkét szám duplázódott (224 ökölvívó 38 országból). Az 1997-ben és 1998-ban született versenyzők összesen tíz súlycsoportban mérik össze tudásukat. Lengyelország, Németország, Litvánia, Oroszország, Törökország és Ukrajna mellett a Füzesy Zoltán vezette magyar válogatott az, amely minden egyes súlyba delegál versenyzőt – érdekesség, hogy a monacóiaknak is lesz miért szurkolniuk, a hercegséget Hugo Micallef képviseli. Az európai szövetség beharangozó írásából kiderül, hogy a szakértők szerint szupernehézsúlyban (+91 kg) várható az egyik legnagyobb csata, hiszen a német ifjúsági olimpiai bajnok, Peter Kadiru trónfosztására készül az angol Daniel Dubois. Pehelysúlyban (56) sem számítanak kisebb ütközetre az orosz Valerij Topuzjan és az ír William Donoghue között – szinte borítékolható, hogy találkoznak, kérdés, hogy Fortuna milyen hangulatában van, és a torna mely szakaszában ereszti egymásnak őket. Nem utolsósorban a szakemberek azt is megemlítik: a 64 kg-ban a júliusban a világ legjobb öklözőjévé választott Kontrecz Márk reálisan készül arra, hogy visszavágjon a grúz Eszkerkan Madijevnek az ifjúsági Ahmet Comert-torna döntőjében elszenvedett vereségért – természetesen az igazi az lenne, ha arra a fináléban kerülne sor. A Füzesy Zoltán vezette szakmai stábot nem lehetne azzal vádolni, hogy félvállról venné az Eb-t, hiszen már másfél héttel a torna előtt Lengyelországba utazott a válogatott, hogy a német, a lengyel, az ír, valamint a cseh csapattal közös edzőtáborban készüljön. A szakember akkor még úgy érezte, nem pörögnek a megfelelő hőfokon a fiatalok, ezért az utolsó napok legfontosabb feladata az volt, hogy fellobbantsa bennük a lángot. Szombattól kiderül, hogy mennyire sikerült.

AZ EB-KERET 49 kg: Virbán Martin, 52: Virbán Gábor, 56: Tar Sándor, 60: Kovács Richárd, 64: Kontrecz Márk, 69: Kozák László, 75: Lukácsi Bence, 81: Tallósi Péter, 91: Kóczé Artúr, +91: Oláh Gergő.