UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-11-21 10:53

Már nem csak álom Amerika

Aho Nina, az U18-as válogatott irányítója a nyártól Pittsburgh-be költözik, és a Duquesne Egyetemen folytatja tanulmányait, s persze az intézmény neves csapatában pattogtatja a labdát.

Lakner Gábor Fontos döntést hozott meg a térdsérülése után lábadozó Aho Nina: a következő tanévtől az amerikai Duquesne Egyetem hallgatója lesz. A Vasas Akadémia U18-as válogatott játékosa Szécsi Orsolya, Szamosi Amadea és Kuttor Enikő nyomdokaiba léphet a pittsburgh-i intézményben.
u18ahonina
u18ahonina
„A döntésemben nyilván volt szerepe annak is, hogy már játszottak ott magyarok. A legfontosabb szempont az volt, hogy a Duquesne képviselőin láttam leginkább: rám van szükségük – mondja holnapunknak Aho Nina. – Sok egyetem megkeresett, de náluk éreztem azt, hogy oda fognak figyelni rám, és helyem lesz a csapatban. Kétszer meglátogattak Magyarországon, még most is hetente háromszor írnak levelet, azt hiszem, ez mindent elmond. Ráadásul az oktatás színvonala sem rossz, az egyetem elég előkelő helyen áll a rangsorban.” A Duquesne Egyetem honlapja már be is mutatta új játékosait, köztük a magyar korosztályos válogatott meghatározó irányítóját. Közleményükben hosszasan írnak a 3x3-as világbajnoki bronzéremről és az Európa-bajnoki címről, valamint a 2014-es U17-es világbajnokságon szerzett bronzról. Megemlítik a B divíziós Európa-bajnokságon az észtek ellen játszott meccset is, ahol Nina a Duquesne egyik játékosa, Kadri-Ann Lass ellen lépett pályára. Dan Burt vezetőedző nyilatkozatában atletikus irányítóként jellemzi Ninát, hangsúlyozza a gyorsaságát és a pontos távoli dobásait is. „Fura, de nem érzek olyan nagy megkönnyebbülést, mint vártam. Persze örülök neki, hogy a döntés terhe lekerült a vállamról, de még mindig izgulok, hiszen mégiscsak több ezer kilométerre az otthonomtól tanulok és játszom négy éven keresztül. Encsivel és Deával (Kuttor Enikővel és Szamosi Amadeával – A szerk.) sokat beszéltem arról, mi vár rám, szóval nem kerülök teljesen ismeretlen közegbe. A tervek szerint augusztusban repülök Amerikába, remélem, már teljes értékű játékosként.”