UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-11-23 22:25

Botrányos ítéletek napja

Tar Sándor és Oláh Gergely győzött a kołobrzegi ifjúsági Európa-bajnokság harmadik napján, így mindketten már a nyolc között folytathatják. Kóczé Artúr és Kozák László viszont kiesett. Botrányos bírói ítéletek tarkították a kontinensviadalt hétfőn.

Nagy-Pál Tamás „Mozgalmas napunk volt” – fújt nagyot Füzesy Zoltán szövetségi edző a Lengyelországban zajló ifjúsági Európa-bajnokság harmadik napjának végén. Volt miről mesélnie, ugyanis négy magyar fiú is szorítóba lépett a nyolcaddöntőben. Azon kívül érdekes közjátékok tarkították a viadalt.
Kozák László
Kozák László
Mindez a bíróknak volt köszönhető, akik össze-vissza pontoztak. Az egyik esetben majdnem tettlegességig fajultak az események, amikor az azeri edző nyilvánvaló igazságtalanságot nem tudott elviselni. Pattanásig feszült a helyzet, szerencsére a szakembernek még sikerült időben megnyugodnia és belátnia: igazság ide vagy oda, a viselkedéssel többszörösen is árt a tanítványának – mind a mutatott példa, mind a következmények miatt. Füzesy ilyen messzire természetesen nem ment, de a „sporik” összevissza ítéleteit ő is felháborítónak tartja. A magyar csapatból Kozák László (69 kg) mérkőzése verte ki a biztosítékot. „Szerintem simán legyőzte az ukrán Andrij Tereheriát. A pontozók azonban másképp látták. A vezetőbíró egyszer sem szólt rá az ellenfélre, amikor fogta a fiúnk fejét. Hiába kiabáltunk, hogy figyelmeztesse, még minket teremtett le. Ez az irány nagyon rossz, a boksz halálához vezethet. Ilyen gyenge bíráskodással még nem nagyon találkoztam.” Ennél talán egy fokkal elviselhetőbb volt Kóczé Artúr (91) veresége, ugyanis simán kapott ki a grúz Nikoloz Begadzétól – legalább nem volt min vitatkozni. Tar Sándor (56) éppen ezen a napon töltötte be 18. életévét. Az a kívánsága nem jött be, hogy nagykorúságát könnyű ellenfél ellen ünnepelje: az ír Francis Patrik Cleary személyében a junior Európa-bajnokon keresztül vezetett az útja a negyeddöntőbe. Jól haladt rajta: a második menetben kétszer is számolni kellett ellenfelére, mindkétszer nagyon komolyan megütötte, de a harmadik felvonásban is sikerült megrendítenie. Nem volt kérdés a magyar fiú győzelme, a 2-1-es arány ugyanakkor kimondottan meglepő volt. „Most képzelje el: azok után, hogy a második menetet alapból 10-7-re kellett Sanyinak adni, az egyik bíró nem őt hozta ki győztesnek. Ilyen van? Holnap tudom meg, hogy melyik pontozó látta így. Elbeszélgetek vele.”
Tar Sándor
Tar Sándor
Tart ugyanakkor nem érdekelték a körülmények, csak a továbbjutással foglalkozott. „A srác múltja nem tántorított el abban a hitemben, hogy meg tudom verni. Sikerült, így már a nyolc között vagyok. Grúzzal találkozom a következő körben, akit szintén szeretnék megverni” – értékelt a közösségi oldalán. Oláh Gergely (+91) szállította a nap második magyar sikerét. Nem volt egyszerű dolga, hiszen a skót Mitchell Barton jó fejjel volt magasabb nála. „Geri jól küzdött, már az első másodpercekben komolyan megcsapta ellenfelét, amivel megadta az alaphangot. Végig irányított, megérdemelten jutott a negyeddöntőbe.” Ahol még nincs ott Kovács Richárd (60) és Kontrecz Márk (64) is, aki kedden próbálkozik meg a nyolc közlé jutással.