UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2016-02-13 18:33

Megbízható éremhozók

Február 24-én adják át „Az év műhelye”-díjat, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-elismerés tizenhat tavalyi nyertese közül érdemelhet ki valamelyik szakosztály. Honlapunk sorozatban mutatja be a díjazottakat, másodikként a tavaly februárban győztes MTK karateszakosztályát.

UP-info Az MTK karateszakosztálya minden világversenyről stabilan szállítja az érmeket, nem történt máshogyan tavaly februárban sem. Az eredménysor láttán nem vitatható, hogy a szakosztály kiérdemelte a „A hónap műhelye”-díjat, az év hátralévő részében pedig azért is sokat tettek a versenyzők, hogy „Az év műhelye”-díjátadón is az esélyesek közé tartozzanak. Elsőként vegyük szemügyre, minek köszönhető, hogy tavaly februárban az MTK kapta az elismerést. Kuriózum volt az akkori díjátadó, hiszen először fordult elő, hogy nem olimpiai sportág képviselői végeztek az élen. Persze a karatésok remélik, hogy ez a mondat már nem sokáig hangozhat el velük kapcsolatban, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság augusztusban dönt arról, felveszi-e a sportágat az olimpia műsorába.
harspataki_gabor_nagy_akos_kodorno_bt
harspataki_gabor_nagy_akos_kodorno_bt
A zürichi korosztályos Európa-bajnokságon négy MTK-versenyző kapott helyet a magyar küldöttségben. A kadet leányok küzdelmében (kumite) a 15 éves Czagány Dóra bronzérmet szerzett, míg a junior korosztályból éppen csak az U21-esek közé lépő, 19 éves Hárspataki Gábor az egész a magyar válogatott legnagyobb sikerét aratta, és a dobogó legfelső fokára állhatott, ugyancsak kumitében. A folytatás is hasonló volt, a novemberi dzsakartai korosztályos világbajnokság fényes sikerekkel zárult. Hárspataki Gábor Indonéziában is a legjobbnak bizonyult az U21-esek között, Tamás Ferdinánd pedig ugyanabban a korosztályban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A kumitések mellett a katás Sterck Laura is kitett magáért, az U21-es hetedik helye a legjobb magyar eredmény a világbajnokságok történetében.
MTK karate
MTK karate
Amennyiben nem létezne a fair play szellemében hozott szabály, miszerint az abban évben korábban már a legjobbnak bizonyult szakosztályt nem lehet újra jelölni, az MTK novemberben is  az öt, elismerésre esélyes műhely között lehetett volna. A nagy múltú, 1888 óta működő MTK karateszakosztálya 2010 októberében alakult meg, amelyhez 2014 szeptemberében csatlakozott a hazai karate egyik kiemelkedő szereplője, a Dynamic. A szakosztályban hat edző foglalkozik a versenyzőkkel, akik kiemelkedően teljesítenek a hazai megméretéseken is. A hagyományoknak megfelelően a két hete véget ért korosztályos EB-n is kitett magáért az MTK, hiszen mindhárom magyar érmes a kék-fehérek sportolója volt. Az már azonban egy másik történet… Mindenesetre látható, hogy nem véletlenül „Az év műhelye”-díj egyik várományosa az MTK, annak ellenére is, hogy nem olimpiai sportág képviselője. Hogy elnyeri-e, arra február 24-én, ünnepélyes gálaműsor keretében derül fény. A győztesről ITT számoltunk be, a videós összefoglalót ITT találja.