UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-02-15 14:34

Pengés fegyverforgatók

Február 24-én adják át „Az év műhelye”-díjat, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-elismerés tizenhat tavalyi nyertese közül érdemelhet ki valamelyik szakosztály az egyéni, illetve a csapatsportok képviselői közül. Honlapunk sorozatban mutatja be a díjazottakat, ötödikként a Vasas SC tavaly áprilisban győztes vívószakosztályát.

Munkatársainktól A Vasas nagy múltú – 2012-ben „Az év műhelye” címet elnyert – vívószakosztálya ma is tehetséges kardozókat és párbajtőrözőket nevel. 2015-ben sikert sikerre halmoztak a vívóik, elsősorban a párbajtőrözők remekeltek az utánpótlás-világversenyeken.
Bányai Zsombor a junior-világranglista élén zárta az elmúlt évet Forrás: FIS
Bányai Zsombor a junior-világranglista élén zárta az elmúlt évet Forrás: FIS
Áprilisban, amikor elnyerték „A hónap műhelye”-díjat, a fiatalok  tudásukat a taskenti kadet- és junior-világbajnokságon, illetve a vicenzai U23-as Európa-bajnokságon csillogtathatták. A legfényesebben a tizennyolc éves párbajtőröző, Bányai Zsombor tündökölt, aki a juniorvébén egyéniben ezüstöt, csapatban bronzérmet szerzett. Taskentben ugyanabban a fegyvernemben a kadetek között lépett pástra Nagy Dávid, illetve Szőke Sára, s mindketten a tizenhat közé jutásért vívott asszóban búcsúztak. A kardozó Darkó Botond egy körrel tovább menetelt, és – legjobb magyarként – a 16. helyen végzett. Az U23-as Eb-ről a párbajtőröző Buta Levente tért haza éremmel, méghozzá csapatban nyert ezüsttel. A kardozó Csaba Márton Bence a hetedik helyen végzett, a verseny után különdíjat vehetett át, miután a korosztályban ő végzett az európai ranglista élén. A szintén kardozó Ravasz Etele és Katona Renáta, illetve a párbajtőröző Mészáros Nóra egyaránt helytállt a kontinensviadalon. Élversenyzőjük, Bányai Zsombor nemcsak a korosztályos világbajnokságon remekelt, hanem a márciusi Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is ezüstérmet vehetett át. Egészéves teljesítménye alapján pedig megnyerte az összetett junior Világ Kupát. Buta Levente a hazai versenyeken tündökölt: harmadik lett a felnőtt egyéni országos bajnokságon, s Bányaihoz hasonlóan tagjai volt az ugyanott harmadik helyen végző Vasas együttesének. A múlt évben a 16 esztendős Nagy Dávid a nemzetközi fronton elsősorban csapatban ért el sikereket: a junior vb-n bronzérmes lett, a junior Eb-n ezüstöt, a kadet Eb-n bronzot vehetett át. Ugyanakkor a kadet európai körverseny budapesti állomásán is diadalmaskodott.
A Vasas vívói nemcsak áprilisban remekeltek, de egész évben kiváló teljesítményt nyújtottak Forrás: MOB
A Vasas vívói nemcsak áprilisban remekeltek, de egész évben kiváló teljesítményt nyújtottak Forrás: MOB
A szakosztály kardozói főleg idehaza voltak eredményesek, igaz, a múlt évben 22 esztendős Szatmári András tagja volt a felnőtt Eb-n bronzérmes magyar csapatnak. Ugyanő az országos bajnokságon a felnőttek között egyéniben és csapatban is a legjobbnak bizonyult. Habony Viktor megnyerte a fegyvernem juniorbajnokságát, Vörös Bálint pedig a harmadik helyen végzett. A legkisebbek mezőnyében mindkét fegyvernemben további számos Vasas-siker született. Nem kétséges, a Vasas SC vívószakosztálya „Az év műhelye”-díj egyik várományosa. Hogy elnyeri-e, arra február 24-én, ünnepélyes gálaműsor keretében derül fény. A győztesről ITT számoltunk be, a videós összefoglalót ITT találja.