UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-02-16 10:16

Mesehősök

Galló Vilmos és Stipsicz Bence debütálása remekül sikerült a felnőtt jégkorong-válogatottban. Meseszerű történet hősei lettek. Előbbi két gólt lőtt a budapesti olimpiai selejtezőtornán, utóbbi jól tette, ami a dolga. Mellettük a húsz éves Vincze Péter is csak a lengyelektől szétlövésben elszenvedett vereség miatt lehet szomorú.

Pusztai Viola Bár a felnőtt jégkorong-válogatottnak a Papp László Sportarénában fantasztikus hangulatot teremtő magyar szurkolók előtt nem sikerült kiharcolnia az olimpiai selejtezőben a továbbjutást, a játékosok között azért akadnak, akiknek emlékezetes marad a torna. Például a mindössze húsz éves Vincze Péternek, aki Észtország ellen nemcsak élete első gólját lőtte meg a válogatottban, hanem azonnal a másodikat is. Természetesen az idei szezonban, az EBEL-ben is tetszetős találatokat szerző fehérvári játékos persze rendkívül boldog volt.
Galló Vilmos két góllal mutatkozott be a felnőttválogatottban Fotó: Mudra László/MJSZ
Galló Vilmos két góllal mutatkozott be a felnőttválogatottban Fotó: Mudra László/MJSZ
Még szerencse, hogy csak csütörtökön utazott volna vissza a klubcsapatához, Svédországba Galló Vilmos. Mert időközben az egyik edzésen Sebők Balázs megsérült, és Vili szerda este ismét a válogatott öltözőjében találta magát. − Nehezen éltem meg az elmúlt napokat, akadt pillanat, amikor azt gondoltam, jobb, ha hazamegyek. De bizonyítani akartam a szakvezetésnek és a szurkolóknak is. Ezt mondta közvetlenül az után, hogy a litvánok ellen megszerezte élete első gólját a felnőttválogatottban. S egyúttal ígéretet is tett: az észtek ellen meg sem áll a mesterhármasig. Nos, végül be kellett érnie egy góllal, ami miatt – és ezt már viccesen jegyezte meg – csalódott. De a három meccsen mutatott teljesítményével sem volt maximálisan elégedett: − Úgy gondolom, játszhattam volna jobban is. Svédországban elsősorban a sarokban való játék, a korongszerzés az erősségem, ezekben lehettem volna hatékonyabb is a válogatottban. Most mindenekelőtt szeretnék jól teljesíteni a klubomban, eljutni a svéd bajnoki döntőig, aztán remélem, jöhet az A csoportos világbajnokság. Azon leszek, hogy meghívjanak a keretbe, és az edzőknek bizonyítsam, helyem van Szentpéterváron.
Stipsicz Bence fiatal kora ellenére jól helytállt a nagyok között Fotó: Úri Máté
Stipsicz Bence fiatal kora ellenére jól helytállt a nagyok között Fotó: Úri Máté
Hasonló célokat fogalmazott meg magában a csaknem egy éve még az U18-as világbajnokságon jégre lépő hátvéd, Stipsicz Bence. Mint mondja, különleges lehetőségnek tartja, hogy mindössze tizennyolc évesen játszhatott a felnőttválogatottban, és úgy érzi, hogy amit tud, azt hozta a mérkőzéseken: − Az idei szezonban rengeteg lehetőséget kaptam a MAC Budapest MOL Liga-csapatában, amit külön köszönök az edzőknek, Majoross Gergelynek és Svasznek Bencének, valamint a klub menedzsmentjének. Bíztak bennem, azt gondolták, készen állok a feladatra, és ez meg is adta az alaphangot a szezonomra. A felnőttek között sokat fejlődtem, de az olimpiai selejtezőtornán is tapasztaltam, hogy még gyorsabban kell gondolkodnom a jégen, pontosabban kell passzolnom, lőnöm. Alapvetően tehát a játék minden elemében fejlesztenem kell a képességeimet. Fiatal vagyok, van időm. Fiatalság ide, vagy oda, mostantól mindennap azért dolgozik, hogy a szentpétervári A csoportos világbajnokság előtt is meghívót kapjon a felnőttválogatottba.