UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2016-02-20 15:48

Sikerpáros

Február 24-én adják át „Az év műhelye”-díjat, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-elismerés tizenhat tavalyi nyertese közül érdemelhet ki valamelyik szakosztály az egyéni, illetve a csapatsportok képviselői közül. Honlapunk sorozatban mutatja be a díjazottakat, szeptember legjobbjaiként az Atomerőmű kajak-kenu szakosztályát és a Vasas Akadémia leány kosárlabdázóit.

Lakner Gábor/reb Amint az a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díj történetében megszokott, ritkán telik el év a kajak-kenusok duplázása nélkül. Így aztán a győriek júliusi sikerét követően sejthető volt, hogy kerül még lapátforgató kezekbe az elismerés. Szeptemberig kellett várni az újabb kiemelkedő, ezúttal paksi sikerekre. Az Atomerőmű SE kajakosai és kenusai kiemelkedőt alkottak: Pupp Noémi 1000 és 500 méteren is győzött ifjúsági K–1-ben a bascovi korosztályos Európa-bajnokságon, ugyanott Horányi Benjámin K–1 200 méteren a nyolcadik lett.
kiszli_vanda_mkksz
kiszli_vanda_mkksz
Korábban, még a montemor-o-velhói vb-n Koleszár Zoltán kenu C–2-ben hetedik, C–4-ben hatodik helyezett egység tagja volt. A győri maratonivébén aztán tarolt a paksi alakulat. Kiszli Vanda az U23-as kajakosok között győzött, a felnőttek versenyében hatodikként zárt. Koleszár egyesben ezüst-, párosban – a csepeli Moldován Milán társaként – aranyérmet szerzett. Fritz Anett (a MAFC-os Jeszenszky Petrával) szintén a dobogó második fokára állhatott fel. Kiszli egyébként a maratoni Eb-n is nyert U23-ban, és ugyanekkor Fritz bronzérmet gyűjtött be (akkor a szolnoki Gál Fruzsinával). Az Atomerőmű versenyzői a hazai vizeken is kitettek magukért. Az országos ifjúsági és U23-as országos bajnokságon összesen öt arany- és három bronzérmet nyertek. Első lett Pupp (ifjúsági K–1, 500,1000 és 4000 m), Horányi (ifjúsági K–1, 200 m), Kiszli (U23-as K–1, 5000 m). A harmadik helyen végzett Rónai Tamás, Horányi (ifjúsági K–2, 200 m), Péri Dávid, Rohn Richárd, Hanol István, Huszák Donát Zoltán (U23-as C–4, 200 m), Fritz (ifjúsági K–1, 4000 m). A további rangos hazai versenyek közül a maratoni ob-n 4 arany-, 1 ezüst-, 2 bronz-, a gyermek-, kölyök- és serdülőbajnokságon pedig 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem volt a paksiak mérlege.
aho_nina_fiba
aho_nina_fiba
A Duna-partiak mellett szeptemberben másik győztest is hirdetett a kuratórium: a harmadik negyedéves sikerének köszönhetően a Vasas Akadémia leány kosárlabdázói nyerték el a csapatsportok képviselői közül „A hónap műhelye”-díjat. Noha a csapatsportágak bajnokságai szeptemberben indultak, a klub játékosai a nyári, válogatott szezon alatt is villogtak, amivel kivívták a döntéshozók elismerését. A Vasas kosarasai közül Aho Nina és Tóth Tímea is részese volt az U18-as 3x3-as válogatott remeklésének: az együttes a minszki Európa-bajnokságon aranyérmes lett, míg a Debrecenben rendezett vb-n az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A nagypályás U20-as válogatottba négy, míg az U18-as és az U16-os keretbe egyaránt három Vasas-játékos került. Utóbbi csapat ráadásul bronzérmet nyert a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A 2014/2015-ös évadban idehaza a juniorok a harmadik, a kadetek a második, a serdülők az első, s a tinik is a második helyen zárták a bajnokságot. Az U14-es együttes külföldön is próbára tette tudását, és Velencében nemzetközi tornát nyert. Az NB I-ben szereplő felnőttcsapatban is a saját akadémiáról kikerülő játékosaira épít a szakvezetés, amely egyértelműen a nevelőmunkát tekinti elsődleges küldetésének. A két győztest ebben a cikkben méltattuk korábban. A paksiakról és a Vasas kosarasairól is készült műhelybemutató videó, míg a közös díjátadót ITT nézheti meg. Nem kétséges: a paksi kajak-kenusok egyéniben, míg a Vasas leány kosárlabdázói csapatban „Az év műhelye”-díj várományosai. Hogy elnyerik-e, arra február 24-én, ünnepélyes gálaműsor keretében derül fény. A sorozat korábbi részei: Január győztese Február győztese Március győztesei Április győztese Május győztese Június győztese Július győztese Augusztus győztese