UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2016-02-25 22:40

Arany kétszer kettő

Magyar győzteseket avattak az Európa-bajnokságok történetében debütáló vegyes csapatok viadalában: a légpuskások között a Péni István, Hurai Viktória, míg légpisztolyban az Agárdy Vilmos, Major Veronika juniorkettős állhatott a dobogó legmagasabb fokára Győrben.

reb Ha egy üzlet beindul… A szerdai, nagyszerű sikereket követően a csütörtök délelőtti program nem sok örömet hozott a győri 10 méteres Európa-bajnokságon, viszont az esti döntők ismét a magyar diadaloktól voltak hangosak. No de, menjünk sorjában. Ahogyan azt a szakemberek előre jelezték, az indulók rutintalansága és fiatal kora miatt sem a leány légpuskásoktól, sem a fiú légpisztolyosoktól nem várhattunk nagy eredményeket. Előtti kategóriában Horváth Lea teljesítménye a 18., Hurai Viktóriáé az 54., Dénes Eszteré az 55. helyre volt elég, míg a másik műfajban Hegedűs András a 37., Agárdy Vilmos a 38., Borbély Levente a 39. helyet szerezte meg a 44 fős mezőnyben.
peni_hurai_hunshooting
peni_hurai_hunshooting
Értelemszerűen a csapatok sem vívták ki a finálés szereplést. Mármint a hagyományos csapatok. Mert a vegyes párosok döntőbe jutásához kétség sem fért: a puskások között Hurai és Péni István kettőse a második, míg Agárdy és a Major Veronika duója a harmadik helyen lépett a legjobbak közé az 50 lövéses alapversenyből. Mivel hivatalosként a két versenyszám először került programba Eb-n, nehezen lehetett esélyekkel számolni. Igaz, érdemes hozzátenni, hogy a szerdán csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes Péni éppen vegyes párosban győzött két éve, az ifjúsági olimpián. Most is sikerült nyernie. Egyébként speciális volt a lebonyolítás: a döntő nyolc csapatát négy-négyre osztották, és a két nyertes vívta a finálét. Ott aztán minden sorozat után pontot kap az a csapat, amelyik jobb eredményt ér el az adott körben, s a küzdelem az egyik fél ötödik pontjáig tart. Péniék 5-4-re nyertek Svájc ellen. „Viki óriásit versenyzett, hiszen délelőtt gyengén lőtt, nagyon össze kellett szednie magát, de sikerült felnőni Istókhoz – örvendett Kissné Oroszi Edit utánpótlás-kapitány, Péni edzője. – A döntőben rövid ideig úgy látszott, hogy a második helyen végeznek, de feltámadtak, nagyszerűen lőttek. Mi, edzők nem lehettünk a gyerekek mellett, viszont láttuk, hogy Istók csak mondja, mondja, mondja a magáét Vikinek, sikerült belé lelket önteni.” A kapitányt rossz időpontban kértük gyorsértékelésre, hiszen beszélgetésünkkor javában zajlott a pisztolyosok mixversenyének a döntője, így aztán könnyű szívvel engedtük vissza a pályára: „nagy az ováció, valami történhetett.” Történt bizony, hiszen az Agárdy, Major kettős fináléba lőtte magát, s ott meg sem áll az elsőségig (ugyancsak 5-4-e bizonyultak jobbnak, a lengyeleknél), így a juniorok két nap alatt hat érmet, közte a legfényesebből hármat szereztek. „Káprázatosak” – mondta már az utolsó szám végeredménye előtt Kissné, s aligha hisszük, hogy az újabb Himnuszt hallva változott volna a véleménye. A juniorok közül még a futócéllövők lesznek érdekeltek az Eb-n, szombaton. A programot ITT, az eredményeket pedig ITT találja.