UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-04-24 09:03

Párosban szép

Ha nem találkozik a 2012-es londoni olimpián szereplő Czékus Eszterrel, talán ma már nem űzné versenyszerűen a szinkronúszást a 19 éves Czegle Fanni. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja azonban motivációt kapott a rutinosabb társtól, akivel a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságra készül.

reb Csupán egy hely választotta el attól a Czékus Eszter, Czegle Fanni duót, hogy általános meglepetésre kivívja a riói részvétel jogát az olimpia helyszínén rendezett kvalifikációs versenyen. Ahhoz képest, hogy a duó csupán szeptemberben állt össze, s eredetileg indulni sem akart a viadalon, mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény, hogy a tűz közelébe tudott kerülni. Ráadásul csak április 15-én zárult le a nevezés, s még nem derült ki, hogy esetleg visszalépett-e bármelyik rivális. Ha ugyanis így lenne, első tartalékként ők készülhetnének az ötkarikás játékokra. „Eddig nem értesítettek minket a nevezésekről, úgyhogy néhány napig még reménykedem kicsit” – mondja Czegle.
czekus_czegle_fina
czekus_czegle_fina
Amennyiben lemaradnak a játékokról, akkor sem lesznek szomorúak, hiszen – ha szabad így fogalmazni a legnagyobb sporteseménnyel kapcsolatban – eleve csupán állomásnak szánták az olimpiai szereplést. A fő cél ugyanis, amelynek érdekében közös munkába fogtak, a 2017-es budapesti „vizes” világbajnokság. De aztán rábeszélték őket arra, hogy próbálják meg elcsípni a kvótát, s mindent alárendeltek a közös edzéseknek. Kis túlzással az egyébként formatervező mérnöknek készülő Fanni még az amerikai egyetemi álmairól is lemondott – egyelőre. „Nem nagy áldozat, később is elkezdhetem a tengerentúlon a tanulmányaimat, s ahogyan összeállt a párosunk, érezhető volt, nem tudnék megfelelően felkészülni a vizsgákra.” A néhány hét múlva esedékes érettségi is éppen eléggé „húzósnak” ígérkezik. Az hagyján, hogy edzés előtt vagy után ül vissza az iskolapadba, de az egyik tárgy napján ő már a londoni Európa-bajnokságon szerepel. Pontosabban… „Aznap nem versenyzünk, így valószínűleg felülök a repülőre, hazajövök, leérettségizem, majd irány vissza Anglia.” A különböző kényelmetlenségek ellenére Fanni cseppet sem bánja, hogy együtt készül a négy évvel ezelőtt Londonba még kisebb sportági bravúrt bemutatva – Kiss Szofi oldalán – eljutó Czékus Eszterrel. Bár a világon mindenütt népszerű a szinkronúszás, idehaza mostoha körülmények várnak a legjobbakra is, nem véletlen, hogy a legtöbben a felnőttkor küszöbére érve abbahagyják az élsportot. Mint például a medencében Fannival együtt kezdő nővére, Szonja, aki inkább a tanulásra koncentrált. Előző egyesületében, a H2O Synchro SE-ben a fiatalabb Czegle-lány mellett elfogytak a kortársak, ezért is igazolt szeptemberben az Alfába. A tréner Kocsán Gabriellával és Czékussal azóta dolgozik együtt. Fanni a nála alig valamivel idősebb Esztert követi az edzéseken, és igyekszik méltó partnere lenni, felnőni hozzá tudásban. Míg a társ a határozottabb, Fanni az ügyesebb kezű: az egyébként a Mol Új Európa Alapítvány támogatásából varratott dresszeket – amelyek akár százezer forintot is kóstálhatnak – még a rió előversenyre indulás előtt egy-két nappal is ő díszítgette.