UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-05-21 22:20

Drámai csata, portugál siker

Nem sikerült a rekord, a spanyol válogatott drámai körülmények között bukta el az U17-es Európa-bajnokság döntőjét, Portugália másodszor lett a kontinens legjobbja.

Majer Dániel Ibériai házidöntőre került sor az Azerbajdzsánban zajló U17-es Európa-bajnokságon, a spanyolok rekordot jelentő, harmadik Eb-győzelmükre készültek. Mindkét válogatott veretlenül, öt győzelemmel és egy döntetlennel érkezett a bakui 8km Stadionba. Utoljára 2003-ban találkoztak a döntőben, akkor a luzitánok örülhettek. A spanyolok azóta ráadásul a 2004-es és 2010-es döntőt is elbukták, lett volna tehát okuk a javításra. A feladat távolról sem tűnt egyszerűnek, a portugálok gólt sem kaptak a döntőt megelőzően az idei tornán, Hélio Sousa fiai ezért valamivel magabiztosabban várhatták a kezdő sípszót.
Hiába készültek sakkjátszmára a spanyolok Forrás: uefa.com
Hiába készültek sakkjátszmára a spanyolok Forrás: uefa.com
Az első találat a 27. percben esett, a portugál bal bekk Vinagre tekert középre, a tizenegyespontnál álló Gomes mellel csúsztatott, az érkező Dalot ráborított, és kapásból a jobb alsóba lőtt. Úgy tűnt, ismét útjára indul a portugál henger, hat perccel később azonban megtörtént az, ami Diogo Costa kapussal 656 perce nem, gólt kapott. A Porto hálóőre valószínűleg már el is felejtette, milyen lehet a válogatott kapujában állva maga mögé nyúlni, erre a mozdulatra ugyanis október 4-én, az angolok elleni selejtezőben volt utoljára szüksége. A gól egyébként itt is beadásból született, a csapatkapitány Morlanes ívelt a kapu elé, Brandariz továbbfejelte az érkező labdát, Diaz pedig az ötösön belülről a hálóba bólintotta. Az első találatot szerző Dalot bevetődve még menteni próbált, de már csak a vonal mögül tudta kirúgni a labdát. A második negyven percben gól nem született, a spanyol védelem dicsérete, hogy mindössze egy, kaput eltaláló lövésen tudták tartani a tornán négy meccs alatt hét gólt jegyző Benfica-csatárt, José Gomest. Ebben a korosztályban hosszabbítás még nincs, így aztán a rendes játékidő után egyből következtek a tizenegyesek. Előtte Santi Denia, a spanyolok trénere a 82. percben váratlan húzásra szánta el magát és – akárcsak Tim Krult a hollandok a 2014-es világbajnokságon Costa Rica ellen – beküldte cserekapusát, Adriánt. Az Oranje kapusával ellentétben Adriánból nem vált hős, konkrétan egy lövést sem védett, de ugyanaz igaznak bizonyult portugál oldalon Diogo Costára is. Német felnőttválogatottakat megszégyenítő precizitással rugdosták a tizenegyeseket a fiatalok, egészen 5-4-es portugál vezetésig. Akkor a spanyolok kapitánya, Manu Morlanes állt a labda mögé, ha belövi, folytatódik a párharc, ha nem, csapata elbukja a döntőt. Ahogy az már az eddig leírtakból kiderült, nem lőtte be, a labda a bal felső saroktól pár centire, a kapufán csattant, Morlanes pedig az országuk történetének második Európa-bajnoki címét ünneplő portugál játékosok örömujjongása közepette, összetörve rogyott a gyepre.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BAKU Bakcell Aréna (8km Stadion) Döntő Portugália–Spanyolország 1-1 (1-1) (a 11-esekben 5-4) Gólszerző: Dalot (27.), illetve Diaz (32.)