UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2016-06-14 17:46

A legjobbakat!

A még két hétig 19 esztendős Hajdu Jonatán kényszerű ráadás során, szétlövésben nyerte meg a kenusok 200 méteres válogatóját Szegeden, így indulhat a riói olimpián. A Dunaferr SE fiatalja erős lélekkel, nyugodtan készül a játékokra, amelyen a pontszerző helyezést sem tartja kizártnak.

reb Kevéssel a második, szegedi olimpiai válogatóverseny rajtjának kezdete előtt még nyugodtan hangolhatott Hajdu Jonatán, a huszadik születésnapját két hét múlva ünneplő kenus. Az első viadal sikerével a zsebében, higgadtan állhatott volna ki a második felvonásra.
hajdu_jonatan_szalmas_peter02
hajdu_jonatan_szalmas_peter02
Volna, mert derült égből villámcsapásként érkezett a hír: a megengedettnél öt dekával könnyebbnek bizonyult a hajója, így kizárták a megméretésből. Mint Hajdu elmondta, a szél játszhatott közre, kicsit ugyanis megemelte a hajót, ezért lehetett könnyebb . Bár a saját hibájának tekintette a büntetést, teljesen nyugodtan várta a vasárnapi szétlövést, amelyen rendhagyó módon hárman vettek részt: Hajdu, valamint a második válogatót holtversenyben megnyerő Lantos Ádám és Nagy Péter. „Nem zavart meg a kizárás, mentálisan teljesen összeszedtem magamat – jelzi Hajdu. – Nyilván nem örültem annak, hogy akár már nyerhettem volna, ahelyett szétlövésben kell kiharcolnom az olimpiai részvételt. Az sem segített, hogy a korábbi hetekhez képest hat-nyolc fokkal hidegebb volt az időjárás, igaz, mindenkit hátráltattak a körülmények.” Dacára annak, hogy ősszel heteket hagyott ki hepatitis miatt, az alapozással és az evezéssel töltött hónapok alatt szépen utolérte magát s a mezőnyt, így az első válogatón győzött. „Gondoltam, hogy három hét alatt nem történnek csodát, önbizalmat adott az első siker.” A mindig higgadt versenyző örömmel persze, de összességében nyugodtan vette tudomásul, hogy alig húsz esztendősen indulhat az ötkarikás játékokon. „Semmiképpen sem szabad hátradőlni, hiszen csak most következik a munka java. Nemcsak indulni akarok, jó lenne valami szép eredményt elérni.” S hogy az mit jelent? „A moszkvai felnőtt Európa-bajnokság jó felmérés lesz, s persze lehetőséget ad arra, hogy versenyrutint szerezzek. Igaz, egyáltalán nem vagyok izgulós, sosem azt nézem, ki verhet meg. Beállok a rajtgépbe, és megyek, amennyire csak tudok. Legfeljebb reálisan gondolkozom, hogy mire lehetek képes. Rióban például szeretnék döntőbe jutni, és az első kilenc hely valamelyikén végezni, és akár a negyedik-hetedik helyezés is elérhető. A legjobbakat kívánom magunknak.” Mit mondjunk? Mi is!

A 25 éves Vasbányai Henrik ugyancsak szétlövésben győzte le C–1 1000 méteren a szám 2008-as olimpiai bajnokát, a sportági legenda Vajda Attilát. Az öt ötkarikás játékokon szereplő Kammerer Zoltán vezette hajót fiatalokból álló négyes múlta felül K–4 1000 m-en, míg ugyebár Hajdu a maga 20 évével hódította el a riói szereplés lehetőségét C–1 200 m-en. „Valóban, úgy látszik, elérkezett az őrségváltás ideje, és a fiatalabb versenyzők képesek eljuni a nemzetközi mezőnybe és a világversenyekre” – jegyezte meg Jonatán.