UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2016-07-01 13:23

Nagyhét, ifjúsági Eb-vel

Érmeket vár a szövetség a magyar ifjúsági versenyzőktől a Tiszaújvárosban július 2-án kezdődő korosztályos Európa-bajnokságon, amelyen a mix váltóverseny mellett először rendeznek egyéni viadalt is.

Pusztai Viola Egy hétig Tiszaújváros lesz a triatlon fővárosa. A 18. alkalommal megrendezett Triatlon Nagyhét július első napján Omega-koncerttel indul, a második azonban már Európa legjobb ifjúsági versenyzőié, hiszen idén Magyarországon rendezik a korosztályos kontinensviadalt.
A magyar ifjúsági fiúk...
A magyar ifjúsági fiúk...
Az ifjúsági Európa-bajnokság érdekessége, hogy történetében először állnak rajthoz egyéniben is a 15-17 éves triatlonosok, korábban ugyanis csak váltóversenyt rendeztek a korosztálynak. A 22 országból nemenként 90 versenyző áll rajthoz a szombati selejtezőben. A fiatalok 3-3 futamban küzdenek a továbbjutásért, amelyekből az első kilenc jut automatikusan a döntőbe, továbbá a kiesők közül a két legjobb idővel rendelkező. A döntőt hétfőn rendezik Tiszaújváros belvárosában, a lányok 30 fős mezőnye 17 órakor, a fiúké 18 órakor rajtol el. 500 m úszás, 12 km kerékpározás és 3 km futás vár rájuk. A magyarok közül a fiúk és a lányok mezőnyében is hatan indulnak, a szövetség Lehmann Csongort és Putnóczki Dorkát is képesnek tartja az éremszerzésre. A fiatalok nemrég a junior Európa-bajnokságon is bizonyítottak, Putnóczki elsőéves ifjúságiként a 13. helyet szerezte meg az idősebbek között, Lehmann 20. lett a 75 fős gigamezőnyben. Előbbi tavaly diadalt ünnepelhetett Tiszaújvárosban: harmadik helyen ért célba a junior Európa-kupán.
...és a lányok Forrás: triatlon.hu
...és a lányok Forrás: triatlon.hu
A fiúk közül Soós Gergőt ugyancsak a tíz közé várják, ahogy a lányoknál Petrov Dorottyát. Mellettük Dévay Zsombor, Ferencz Ábel, Kanyik András, Kovács Balázs, illetve Botka Anikó, Mátyus Lili, Bukovszki Tünde és Soós Fanni harcol a minél jobb helyezésért. A keddi mix váltóversenyben két egység áll rajthoz, a szövetség a Lehmann, Putnóczi és a Soós, Petrov alkotta váltó valamelyikétől is érmet remél. A Triatlon Nagyhéten egyébként a juniorok is megméretik magukat. Július 9-10-én a felnőttek Világ Kupa-versenyével párhuzamosan Európa-kupa viadalon szerepelnek. Az ifjúsági Európa-bajnokság rajtlistái és időbeosztása ITT elérhető.