UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2024-05-08 13:41

Három magyar tinédzserrel jön az Eb

Márton Zsolt Krisztián elnök minősítése szerint minden idők legerősebb magyar csapata vág neki a tekvondósok idei Európa-bajnokságának, amelynek Belgrád ad otthont csütörtöktől vasárnapig.

A koreai eredetű küzdősport, a tekvondó honi szövetségének első embere csalódott lenne, ha érem nélkül térnének haza a mieink az év olimpia előtti legfontosabb kontinentális viadaláról, az idei Európa-bajnokságról.  Márton Zsolt Krisztián konkrét elvárásokról nem beszélt ugyan honlapunknak, de persze azzal egyáltalán nem számol, hogy egyetlen eredményhirdetésnél sem lesz magyar a dobogón. Már csak azért sem, mert

korábban még egyszer sem szerepelt annyi kiváló képességű harcos az Eb-n a magyar csapatban, mint most Belgrádban,

ahol világbajnokok és párizsi olimpiai szereplők is tatamira lépnek a sportági „eurocsúcson”.

A tízfős társulatnak honlapunk szemszögéből nézve legfontosabb tagja az egyformán 2006-os születésű három lány: Márton Luana, Márton Viviana és Csáki Hanna. A tini trióból a februárban nagykorúvá lett Márton ikrek „öregebbike”, Luana a tavalyi esztendő felnőtt világbajnokaként indul a szerb fővárosban, s bár a rang kötelez, nem feltétlenül várható el, hogy a Madridban élő, de februártól budapesti klubban, az UTE-ben tekvondózó nővérek idősebbike sétagaloppban nyeri majd súlycsoportját, az 57 kilósok vasárnapi küzdelmeit. Kétségtelenül nagy esélyes, de emlékezzünk rá, hogy az idei európai olimpiai kvalifikációs versenyen nem sikerült neki döntőbe jutnia, így lemaradt a nyári, párizsi ötkarikás játékokról. Afféle „vigaszdíjnak” viszont nagyon is megtenné, ha Belgrádban sikerülne dobogóra állnia.

Márton Viviana, a 67 kilogramm junior Európa-bajnoka a márciusi szófiai selejtezőn remekelt: döntőbe verekedte magát, ezzel kiharcolta magának a párizsi repülőjegyet is, így ő képviseli a Márton családot a francia fővárosban.

Előtte azonban itt van még a belgrádi Eb jelentette felmérő, ahol meg lehet alapozni a kellő jókedvet az ötkarikás próbatétel előtt.

A válogatott harmadik utánpótláskorú tagja Csáki Hanna, aki októberben lesz 18 éves, Vivianához hasonlatosan szombaton áll csatasorba, méghozzá a 46 kilósok között. Jó sorsolással ő is kellemes emlékekkel távozhat a kontinensviadalról.

Fontos közreműködőként a tatamin kívül is akad jeles honfitárs: az Eb-n versenybizottsági tagként lesz jelen Patakfalvy Miklós, az európai szövetség, az ETU elnökségi tagja, a magyar szövetség tiszteletbeli elnöke.

(Kiemelt képünkön: Márton Luana tavaly világbajnok lett, a párizsi olimpiára azonban nem jutott ki Forrás: worldtaekwondo.org)