UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-07-02 11:15

Az olimpiai ötösben

Polgár Judit szövetségi kapitány Gledura Benjámint is nevezte a szeptemberi azerbajdzsáni sakkolimpiára. A 16 éves nemzetközi nagymester tétmérkőzésen is bemutatkozhat a felnőttválogatottban.

UP-info Gledura Benjámin tétmérkőzésen, mi több: egyenesen a sakkolimpián is bemutatkozhat a magyar felnőttválogatottban, ugyanis helyet kapott az azerbajdzsáni  csapat ötfős keretében. A szövetség honlapjának beszámolója szerint Polgár Judit, a magyar férfiválogatott kapitánya a Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin összeállítású csapatot nevezte a szeptember 1-14. között Bakuban sorra kerülő versenyre. Az egri sakkozó szép ajándékot kapott közvetlenül a születésnapja előtt, de meg is dolgozott érte.
Gledura Benjámin
Gledura Benjámin
A még hétfőig 16 éves egri nemzetközi nagymester májusban a Barátok Sakkcsatája nevű mérkőzésen szerepelt először a válogatottban. A lengyelek elleni felkészülési megméretésen, bemutatkozásként a csapat legjobbja volt. A nyitányon sötéttel győzte le a lengyelek többszörös olimpikonját, Mateusz Bartelt, miután a lengyel nagymester a bonyodalmakban elszámolta magát, ő pedig remekül élt a felkínált eséllyel. Azt követően higgadt védekezéssel mentette döntetlenre a partiját Kacper Piorun ellen, aki a bástyavégjátékban nem jeleskedett. Daniel Sadzikowski ellen sötéttel, míg zárásként Kamil Dragun ellen világossal remizett, mindkét parti egyenlő erők küzdelmét hozta. Veretlensége 8,6 Élő-pontot hozott. Polgár Judit sajnálattal vette tudomásul, hogy Lékó Péterrel nem számolhat, de bízik a fiatalokban, köztük Gledura Benjáminban. „Pétert személyesen és szakmailag is nagyra becsülöm: játékosként és kapitányként is sok eredményt értünk el közösen. Sajnálom, hogy a bakui versenyen nem tud részt venni, ugyanakkor ezzel lehetőséget teremt a rendkívül tehetséges, fiatal csapat bemutatkozására. A keret tagjainak meggyőző teljesítménye okot ad a bizakodásra" – nyilatkozta a szövetség honlapjának. Két évvel ezelőtt, a norvégiai Tromsőben rendezett sakkolimpián Polgár Judit még a férfiválogatott tagjaként, játékosként vett részt, és a csapat ezüstérmet szerzett. Szövetségi kapitányként az izlandi Európa-bajnokságon mutatkozott be, ahol bronzérmet nyert az együttes.