UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-07-02 13:33

Nyitány Moszkvában, üzbég ellenféllel

Elszántan, felkészülten vág neki a vasárnap kezdődő junior-világbajnokságnak a női kézilabda-válogatott. Az ifjabb Kiss Szilárd irányította együttes a múlt hibáiból tanulva és eredményeiből építkezve a lehető legmesszebb jutna Moszkvában.

reb Ifjúsági világbajnoki 15., junior Európa-bajnoki negyedik, junior világbajnoki – hányadik hely? Ez a kérdés a női kézilabdázóknak, akik az Üzbegisztán válogatottja elleni mérkőzéssel kezdik meg szereplésüket a moszkvai korosztályos vb-n.
juniorok_ricsovary_takacs_laszlo
juniorok_ricsovary_takacs_laszlo
A magyarok teljesítményéhez persze lesz néhány szava a csoportban a tavalyi U19-es Eb-t megnyerő Dániának, a mindig erős Norvégiának, illetve a Bajnokok Ligájában a négyes döntőig jutó Buducsnoszt Podgorica több játékosát a soraiban tudó, titkos esélyesként számon tartott Montenegrónak is (az ellenfelekkel itt foglalkoztunk részletesebben). Minden tisztelettel, Angola és Üzbegisztán talán nem szól bele a hatosból továbblépő első négy együttes dolgába, nem véletlenül mondta Marczinka Zoltán, a szövetség szakmai és sportigazgatója, hogy az első két vb-meccs a felkészülés végének is tekinthető. „Minden szempontból adott tehát a feladat, hiszen nemcsak a csoportban lesznek kemény ellenfeleink, hanem a továbbjutást követően a másik ágról is nehéz riválisok érkeznek – jelzi ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző. – Természetesen először tovább kell jutni, de valóban, szinte már a hatodik-hetedik mérkőzésre készülünk. Tanulni akarunk a két évvel ezelőtt elkövetett hibákból, amikor a hatosban mindenkit megvertünk az ifjúsági világbajnokságon, aztán a nyolcaddöntőben kikaptunk, és lejtmenetbe került a csapat.” Most szárnyakat adhat a társaságnak, hogy visszakerült a korosztály talán legtehetségesebb játékosa, Tóth Gabriella (a csapatösszeállítással itt foglalkoztunk bővebben). A Győri ETO irányítója tavaly már nem is szerepelt a juniorokkal; részben azért, mert a felnőttválogatottban számítottak rá. A klasszisaspiráns súlyos térdsérülés miatt a szezon jelentős részét kihagyta, így kapóra jön neki a moszkvai világverseny: játékra kiéhezve lendülhet formába, s közben a magyar együttes vezére lehet.

Moszkvai magyarok Kapusok: Gercsó Nóra, Mistina Kitty, Wéninger Alexa. Jobbszélsők: Katona Flóra, Faluvégi Dorottya. Jobbátlövő: Élő Beatrix. Irányítók: Bouti Fruzsina, Tóth Gabriella, Ferenczy Fruzsina. Beállósok: Szabó Laura, Pintér Zsanett, Gindeli Panna (védő). Balátlövők: Gerháth Fanni, Monori Orsolya, Háromi Konszuéla. Balszélső: Puhalák Szidónia. Szövetségi edző: ifj. Kiss Szilárd. Edző: Papp György. Orvos: dr. Lénárth Róbert. Masszőr: Cseh Ferenc. Csapatvezető: Bartalos Béla

„Legutóbb szeptemberben játszottam tétmérkőzésen, nagyon hiányoznak már az éles helyzetek – mondta még a romániai felkészülési túra előtt a 19 éves irányító. – Sokakat talán nyom a tét, de én éppen azt várom, hogy minél többet szerepeljek, döntéseket kelljen hoznom meccshelyzetekben. A célok megfogalmazásakor nem akartunk magunkra nagy terhet tenni, kezdésnek lépjünk tovább a csoportból. Mégis, én úgy érzem, erős és egységes a csapat, talán képesek lehetünk a legjobb négy közé kerülni.” A vb-mérkőzéseket elvileg több platformon is élőben lehet nézni, néhányat linkelünk: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT. Honlapunk természetesen meccsenként tudósítással jelentkezik, s a szünnapokon is igyekszik érdekes, a helyszínről érkező információkkal szolgálni.

U20-AS NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA Az A csoport menetrendje Július 3., vasárnap 11.00: Magyarország–Üzbegisztán Július 5., kedd 15.00: Magyarország–Angola Július 6., szerda 17.00: Magyarország–Montenegró Július 8., péntek 15.00: Magyarország–Norvégia Július 9., szombat 19.00: Magyarország–Dánia