UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-06-29 12:25

Világverseny-sorozat előtt

A legfontosabb feladat, hogy az ifjúsági fiúválogatott visszakerüljön az elitbe – rögzítette Marczinka Zoltán, a kézilabda-szövetség szakmai és sportigazgatója, amikor az utánpótlás-együttesek szempontjából zsúfolt nyár előtt kérdeztük.

reb A felnőtt kézilabda-válogatottak már befejezték a szereplésüket, a játékosok jellemzően a nyári pihenőjüket töltik. Tán ők sem bánták volna, ha másként alakul, hiszen az azt jelentené, hogy szerepelnek az olimpián. A jövőt megalapozhatja azonban, hogy a férfiak a világ-, a nők pedig az Európa-bajnoki selejtezőket vették sikerrel. Ami az utánpótlást illeti, piros-fehér-zöldben nekik hagyományosan a nyár a főszezon. Kíváncsiak voltunk, hogy a Marczinka Zoltán szakmai és sportigazgató – bár nem szeret jósolgatni – hogyan látja az együtteseket, kiktől milyen szereplést vár. Először azt rögzítette, hogy már az nagy siker, hogy minden válogatott (beleértve a felnőtteket, illetve a strandkézilabda-csapatokat is) világversenyen indulhat. Fiú ifjúságiak A képet a fiú ifjúságiak árnyalják – vetjük közbe. Valóban, a csapat nem kivívta a szereplést, hanem az európai versenyrendszer átalakítása miatt a korábbi évek eredményeit összegezve – az élvonalat felvonultató 16 csapatos Európa-bajnokság helyett a rangsor 17. helyezettjeként – a második vonalba került, amolyan B divíziós kontinensviadalra.
fiu_ifjusagiak
fiu_ifjusagiak
„Senkit sem akarunk mások elé helyezni, de az a legfontosabb, hogy a csapat visszakerüljön az élmezőnybe. Egy világversenyt már bukott a korosztály, hiszen a jövő évi világbajnokságra a legjobbakat felvonultató Európa-bajnokságról lehet kvalifikálni. Ha nem sikerülne a feljutás, az rémes következményekkel járna, hiszen a korosztály az összes utánpótlásévét a második vonalban töltené el.” Különösen annak fényében lenne ijesztő, hogy 2015-ben az akkori juniorok nem jutottak el a vb-re – azaz az egész férfiszakágnak sorozatban maradnának ki versenyek. Marczinka egyébként optimista: bár a csapatnak nem lesz könnyű dolga Bulgáriában, sok meccset játszik, kevés pihenővel, de az új edzővel, Imre Vilmossal  jól sikerült a felkészülés, színvonalas ellenfelekkel játszottak (például a franciákkal). A kezükben a sorsuk. Világverseny: ifjúsági B Európa-bajnokság, Várna augusztus 15-21. Férfi juniorok „Hullámvasutas" két évet produkált a Gyurka János vezette alakulat. Aki a sportági utánpótlás történéseit kicsit is követi, nem feledhette, hogy 2014-ben álomszerű meneteléssel jutott döntőbe az együttes az U18-as Európa-bajnokságon, s csak Franciaország tudta legyőzni. A Marczinka által bravúrosnak nevezett ezüstérmet követően a tavalyi világbajnokság viszont nem sikerült: az Oroszországban szerzett tizedik hely senkit sem dobott fel.
csapat_idokeres
csapat_idokeres
„A mostani világverseny dönti el, hol a csapat helye a korosztályban. Bízunk abban, hogy az Európa-bajnokság lebonyolítása kedvez nekünk, jobban kijön a társaság valódi tudása, mint a vébén, ahol elég egy elveszített nyolcaddöntős meccs, és már a legjobb nyolc is elúszott. A tavalyi tapasztalatokból okulva rövidebb közvetlen, nyári felkészülést terveztünk, igaz, a csapat a korosztályos együttesek közül a legtöbbet töltötte együtt az év közben.” A szakember kiemeli, hogy több játékos a B válogatott alapembere, Ligetvári Patrik pedig a legjobbak között is bemutatkozott már. Pásztor Imre sérülése megbontotta a kapuban Rózsavölgyi Gergellyel alkotott remek párost, Juhász Ádám, Győri Mátyás, Bartók Donát és a jó játék lehetőségét mindig magában hordozó Fekete Dávid azonban kulcsember lehet. Marczinka a mezőny első felébe, az első nyolc hely valamelyikére várja a társaságot. Világverseny: junior Európa-bajnokság, Kolding, Vamdrup (Dánia) július 28-augusztus 7. Leány ifjúságiak Honlapunk szerkesztője egy éve testközelből kísérte végig a válogatott szereplését Szkopjéban: Hajdu János csapata bravúrosan mutatkozott be világversenyen, csak jobb csapatoktól kapott ki (Dánia és Oroszország vívta a döntő).
ifjusagiak_tromos_cseh03
ifjusagiak_tromos_cseh03
„Igaz a lányokra is, ez a világverseny sokat elárul arról, hova tartozunk. Pozsonyban rendezik, lelkes magyar szurkolókra számítunk. Remek játékosokat találunk a keretben, a felkészülés is jól halad, így – bár nem szeretek számokat mondani – nagyon szép eredménynek tartanánk az Európa-bajnoki szereplés megismétlését.” A korosztály jó sorozatban van, hiszen egy év múlva Celjében, azt követően pedig idehaza rendezett világversenyen szerepel, 2018-ban – mindössze két évvel a tokiói játékok előtt – tehát számos tapasztalattal és akár jó eredményekkel léphet ki az utánpótlásból. Világverseny: ifjúsági világbajnokság, Pozsony július 21-augusztus 3. Női juniorok Ifjabb Kiss Szilárd csapata a kortárs fiúkkal ellentétes utat járt be: két éve bár a csoportban mindenkit végigvert, a nyolcaddöntőben kikapott, s a szárnyaszegetté vált alakulat a 15. helyen zárt. Ez nem a realitást tükrözte, ahogyan – azt maga a szövetségi edző is érzékeltette – a tavalyi, nagyon kellemes meglepetésre megszerzett Eb-negyedik hely sem.
csapat_norgek_ellen
csapat_norgek_ellen
„Az egy éve is rengeteget számító csapategység megmaradt, s ezúttal Tóth Gabriella is a csapattal tart. Kérdőjel a játéka, hiszen sérülés miatt sokat hagyott ki, de vezére lehet a csapatnak. Szabó Laura már a selejtezőn felhívta magára a figyelmet: jó alkatú, koordinált, képzett játékos, ő is nagy hasznára válhat a válogatottnak. Mivel Üzbegisztán és Angola ellen kezdünk, a vébérajt még a felkészülés vége lehet. Kulcsfontosságú, hogy a kieséses szakasz jobban sikerüljön, mint két éve: a mezőny első felébe várom a lányokat.” Világverseny: junior-világbajnokság, Moszkva július 3-15. Fontos változás, hogy ezúttal minden játékos a korosztályában szerepel – kivétel Faluvégi Dorottya, aki az ifjúságiak helyett a juniorok között lép pályára, hogy hazatérve időben tudja elkezdeni a felkészülést az FTC felnőttjeivel. „Senkit sem szeretnénk túljátszatni, ráadásul mindenkinek lehetőséget akartunk adni. Fontos az eredmény, de jóval fontosabb a képzés, a világverseny-szereplés pedig minden játékosnak hasznos tapasztalat” – zárja az összegzés Marczinka.