UtánpótlásSport
2024. május 14.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2024-04-28 19:30

Az utánpótlás is vízre szállt az eddigi legnagyobb hazai regattán

Véget ért az evezősök Szegeden megrendezett olimpiai kvalifikációs versenye és felnőtt Európa-bajnoksága, amin a hazai utánpótlás több tagja is bizonyíthatott.

Négy napon át küzdött egymással Szegeden Európa felnőtt evezőseinek krémje, ugyanis a Maty-éren rendezte meg a hazai szövetség április 25. és 28. között az olimpiai kvalifikációs versenyt és Európa-bajnokságot, összevontan.

Nagy várakozás előzte meg a kezdést, ugyanis

a valaha volt legnagyobb hazai evezős verseny volt készülőben;

Magyarország legutóbb 54 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

A szegedi viadalon több olimpiai kvóta is gazdára talált, a kvalifikációra pedig egy utánpótláskorú magyar sportolónak is esélye nyílt: a könnyűsúlyú kétpárevezősök között a tavaly U23-as Európa-bajnoki ezüstérmet szerző Szöllősi Balázs új párral, Galcsó Vencellel mérette meg magát. Az ősszel összeállt egység kapcsán bizakodóan nyilatkozott Szöllősi az esemény kezdete előtt, elmondta, óriási az összehang a párjával, és egy álom válna valóra a kvótaszerzéssel, amihez az első két hely valamelyikén kellett volna végezniük. Ez végül nem sikerült, tapasztalatszerzésnek viszont kiváló volt a megméretés: a duó az előfutamban negyedik, az elődöntőben pedig ötödik lett, és mivel a B-jelű finálét végül nem rendezték meg, így összesítésben hetedikként zártak.

Az Európa-bajnokságon a négypárevezősök között – Gerei Tamás és Ács Kristóf oldalán – két U23-as evezős, Koncsik Dominik és Ujhelyi Mihály ragadott lapátot: a kvartett végül a B-döntőbe jutott be, amelyben a negyedik helyen végzett, vagyis tizedikek lettek. A kormányos nélküli négyesben Szentpáli Balázs kapott helyet (Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám és Szentpáli Gergő mellett), ők a B-döntő harmadikjaként végül a 9. pozícióban zártak.

A könnyűsúlyú kétpárak mezőnyében Fehérvári Eszter bizonyíthatott Csepeli Zsófia oldalán, ők tizenegyedikként fejezték be a kontinensviadalt, míg ugyanebben a kategóriában Kertész Keve és Szigeti Ferenc a reményfutamba jutottak, amelyben ötödikként értek a célba.

Az utánpótlás pedig nemcsak a kvalifikációs versenyen és az Eb-n mutatta meg magát:

a több mint 400, 12-18 éves diákot érintő ergométeres diákolimpia döntőjét április 26-án rendezték meg, másnap pedig az – U23-as korosztályt megcélzó – egyetemek regattáját figyelhették a kilátogatók,

amin nyolc iskola képviseltette magát. Utóbbit első alkalommal rendezték meg Magyarországon: a szövetség beszámolója szerint a győztes a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egysége lett, megelőzve a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem csapatát.

(Kiemelt képünkön: Szöllősi Balázs (jobbra a hajóban) a kontinens legjobbjai között versenyezhetett Fotó: MESZ/Czucz Bálint)