UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-07-17 23:39

Sikerült: bronz + A

Harmadik helyen végzett a magyar válogatott a női U20-as B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon Montenegróban. Imreh Ajtony lányai a cseheket győzték le 50-49-re, ezzel pedig nem csak a bronzérmet, hanem az A divízióba való feljutást is kiharcolták.

Majer Dániel Muszáj volt hamar túltennie magát az egy nappal korábban elvesztett elődöntő okozta csalódottságon a magyar női U20-as válogatottnak, a bronzmérkőzésen ugyanis még kiharcolhatta a feljutást a legmagasabb osztályba. Ehhez a csoportmérkőzések során egyszer már legyőzött cseheket kellett újra két vállra fektetnie Imreh Ajtony csapatának. Nem utolsó sorban Dubei Debóra remek teljesítményének köszönhetően ez sikerült, így jövőre az A divízióban szerepelnek a magyar lányok.
Dubei Debóra nem csak támadásban tette oda magát Forrás: fiba.com
Dubei Debóra nem csak támadásban tette oda magát Forrás: fiba.com
Már a találkozó elején látszott, hogy nem esnek egymásnak a csapatok, vélhetően a feljutás tétje kicsit minden lány fejébe befészkelte magát. Az első pontokat a csehek szerezték, a magyarok több mint két perc elteltével dobták az első kosarukat. Sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok, két másodperccel a játékrész vége előtt Malecková dobásával ugyan négy pontra nőtt szomszédaink előnye, de abszolút kiegyenlített játék folyt (15-19). A második negyedet vélhetően mindkét csapat és leginkább mindkét edző igyekszik minél hamarabb kitörölni emlékezetéből. Kosárlabda-szakemberek lehet, hogy egyszer tanulmányt írnak ebből a tíz percből, mi csak annyit jegyzünk meg, hogy nem világszínvonalú védekezésnek köszönhetően esett mindössze 13 pont a játékrész során, és az 7-6-ra a mienk volt. Az utolsó három percben egyszer sem hullott át a gyűrűn a labda... A harmadik negyed elején megrázták magukat a csehek, 7-0-val kezdtek, 24-34-re elhúztak. De felébredt a magyar csapat, vagy talán csak Dubei Debóra, aki zsinórban 12 pontot dobva felhozta együttesét az ellenfélre, így mindössze két pontos hátrányból kezdhette a záró negyedet a válogatott (36-38). Az a válogatott, amelyik lemásolva a csehek harmadik negyedes kezdését, 7-0-val indította a végjátékot, Dubei Debórához csatlakoztak a társak. Ennek és Markó Dorina triplájának köszönhetően pedig hét perccel a vége előtt átvették a vezetést a magyarok (41-38). Karnyújtásnyira a hőn áhított feljutástól, kétpontos vezetés birtokában rövid időre jelentősen emelkedhetett a szurkolók pulzusszáma, sikerült ugyanis 24 másodpercig passzolgatva, dobás nélkül zárni egy támadást két perccel a mérkőzés vége előtt (a csehek védekezését dicséri, hogy gyakorlatilag a teljes magyar csapatot a hárompontos vonalon kívül tartották), majd az ellentámadásból kapni egy triplát.
Ünnepelnek a lányok Forrás: Solymosi Noémi instagram
Ünnepelnek a lányok Forrás: Solymosi Noémi instagram
De nem zavarodott meg a magyar együttes, bár úgy tűnt, ötlete nem sok van a pontszerzésre (Imreh Ajtony gesztikulált is hevesen az oldalvonal mellett). Az utolsó percben kétpontos hátrányban támadhattak a mieink, és mikor fél perccel a játékidő, pár másodperccel a támadóidő lejárta előtt már temettük a feljutást és a bronzérmet, Dubei Debóra gondolt egyet és a mérkőzés legszebb tripláját süllyesztette el a cseh kosárban. Tizenöt másodperccel a vége előtt időt kértek a csehek, hárompontos kísérletük azonban kimaradt és jöhetett a magyar fieszta, a válogatott feljutott az A divízióba. A győzelem természetesen az egész csapat érdeme, nem menjünk el azonban szó nélkül Dubei Debóra teljesítménye mellett, aki a kritikus pillanatban hátára vette a válogatottat, a mérkőzés során 19 pontot dobva elévülhetetlen érdemeket szerzett a feljutásban.

U20-AS NŐI B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, PODGORICA (MONTENEGRÓ) Bronzmérkőzés Magyarország–Csehország 50-49 (15-19, 7-6, 14-13, 14-11) Magyarország: Dubei 19, Horváth B. Kuttor 4-4, Nagy 7, Markó 6. Cs.: Bach 2, Horváth K. 1, Weninger 5. Szövetségi edző: Imreh Ajtony