UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-07-19 17:30

Jöhet a végjáték

Véget értek a csoportküzdelmek, kialakult az elődöntők párosítása a Németországban zajló U19-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Olaszország és Portugália kéz a kézben jutott a négy közé, az angolok tovább szárnyaltak, a franciák a döcögős kezdést követően, a hollandokat kiütve léptek tovább.

Majer Dániel A szokásos két nap alatt lezavarták az utolsó csoportkört is az U19-es Európa-bajnokságon. A fordulót megelőzően még három kiadó hely várta a továbbjutókat, egyedül Angliának sikerült már korábban biztosítania elődöntős szereplését. Az A csoportban Portugália, Olaszország és Ausztria ácsingózott a két kiadó helyre, melyet végül előbbi kettőnek sikerült elérnie. A B jelű négyesben az angolok már biztos csoportelsőként verték a horvátokat, a franciák pedig ki-ki meccsen, 5-2-re kalapálták el a továbbjutásban valószínűleg még a félidőben is reménykedő hollandokat.
Kéz a kézben ment tovább az olasz és portugál csapat Forrás: uefa.com
Kéz a kézben ment tovább az olasz és portugál csapat Forrás: uefa.com
„Én vagyok a legboldogabb edző a világon” – mondta Emilio Peixe portugál szövetségi kapitány, miután csapata a 86. percben szerzett egyenlítésnek köszönhetően csoportelsőként kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszrba. Az ellenfél olaszok Federico Dimarco büntetőjével szereztek vezetést, és a luzitán fölény ellenére magabiztosan tartották előnyüket egészen Buta góljáig. Mint utólag kiderült, a portugálok vereség esetén is továbbmentek volna a második helyen, a német–osztrák találkozót azonban csak este rendezték, és a sógorok a három pont megszerzésével megelőzték volna Peixe együttesét. De nem előzték, mert ők sem nyertek. A házigazda németeknek is téttel bírt a találkozó. Guido Streichsbier csapata ugyan tovább már nem juthatott, a jövő évi dél-korai U19-es vb-re azonban még volt esélye kvalifikálni. Az Eb első öt csapata szerez ugyanis részvételi jogot a 2017-es tornára, és a két csoportharmadik küzd meg az utolsó szabad helyért.
Német öröm, osztrák bánat Forrás: uefa.com
Német öröm, osztrák bánat Forrás: uefa.com
A Phil Neuman, Cedric Teuchert és Gökhan Gül góljával 3-0-ra nyerő németek edzője elmondta, ugyanazt szeretné viszontlátni a hollandok elleni,  az 5. helyért folyó összecsapáson, mint amit az osztrákok ellen mutatott a csapata: „Kilencven percen keresztül koncentrálni, és menni előre." A B csoportra egyetlen téttel bíró összecsapás maradt, az angolok már biztos csoportelsőnek, a velük játszó horvátok pedig biztos negyediknek számítottak. Nem úgy a hollandok és a franciák, akik közül döntetlen esetén előbbiek, győzelem esetén pedig értelemszerűen a győztes juthatott tovább. Leegyszerűsítve a történteket: gyakorlatilag Jean-Kévin Augustin és Kylian Mbappé elintézte a narancsmezeseket, előbbi mesterhármassal, utóbbi két góllal járulva hozzá a francia győzelemhez. A szünet előtt, 2-0-s francia vezetéskor Nouri a büntetőjével azért még fenntartotta a kékek koncentrációját a második 45 percre, 2-1-re módosítva az állást. A 48. percben aztán jött Augustin, és tovább folytatta a francia gólgyártást, a vége 5-1 lett. A mérkőzés góljai: Az Európa-bajnokság két pihenőnapot követően június 21-én az elődöntőkkel (12 és 17 óra), illetve az 5. helyért zajló mérkőzéssel (19 óra) folytatódik. Mindhárom találkozót élőben közvetíti az Eurosport.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG Csoportmérkőzések, 3. forduló Stadion auf der Waldau – Stuttgart Olaszország–Portugália 1-1 (1-0) Gól: Dimarco (11-esből, 15.), illetve Buta (86.) Stadion an der Kreuzeiche – Reutlingen Ausztria–Németország 0-3 (0-0) Gól: Neumann (50.), Teuchert (52.), Gül (87.) Albstadion – Heidenheim Anglia–Horvátország 2-1 (2-0) Gólszerzők: Brown (4.), Anocic (öngól, 10.), illetve Moro (58.) Wald Stadion – Aalen Hollandia–Franciaország 1-5 (1-2) Gól: Mbappe (10., 63.), Augustin (29., 48., 75.), illetve Nouri (11-esből, 36.) Az A csoport végeredménye 1. Portugália 5 pont 2. Olaszország 5 pont 3. Németország 3 pont 4. Ausztria 2 pont A B csoport végeredménye 1. Anglia 9 pont 2. Franciaország 6 pont 3. Hollandia 3 pont 4. Horvátország 0 pont Az elődöntő párosítása Anglia–Olaszország (július 21., 12:00) Portugália–Franciaország (július 21., 17:00) Az 5. helyért Németország–Hollandia (július 21., 19:00)