UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2016-08-04 13:24

Nyolc szám Tokióban

A gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball került a 2020-as tokiói nyári játékok programjába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) teljes ülésének döntése alapján.

UP-info Öt sportág, köztük a karate is bekerült a tokiói olimpia programjába – döntött Rio de Janeiróban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése. A sportágak felvételét – baseball/softball, karate, gördeszkázás, sportmászás és hullámlovaglás – a 2020-as ötkarikás játékok szervezőbizottsága javasolta. A kezdeményezést a NOB Agenda 2020 reformcsomagja tette lehetővé, amely szerint az aktuális olimpia házigazdái egy vagy több sportágat beemelhetnek a programba. A világszerte több tízmilliósra tehető karatés társadalom évtizedek óta várja az olimpiai szereplés lehetőségét. A sportág többször is az ötkarikás játékok kapujában volt, de az utolsó szavazásokon elbukott.
harspataki_gabor_nagy_akos_kodorno_bt
harspataki_gabor_nagy_akos_kodorno_bt
A NOB mostani döntése alapján 474 fővel nőhet meg az olimpián részt vevő sportolók létszáma, akik az öt sportág 18 versenyszámában harcolhatnak az érmekért. A versenyszámokból a legtöbb (8) a karatét érinti, ahol férfi és női formagyakorlatban (kata), valamint 3-3 súlycsoportban küzdelemben (kumite) rendezik a versenyeket, tíz-tíz résztvevővel. Előrelátható, hogy kegyetlen kvalifikációs küzdelem árán lehet eljutni Tokióba. „Régóta várt pillanat a sportágban, amely történelmi eseménnyé változott, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kongresszusa is jóváhagyta a sportág tokiói programba kerülését – nyilatkozta a jelenleg a riói helyszínén tartózkodó dr. Mészáros János, a szövetség elnöke. - Óriási kihívás ez a karaténak, és természetesen mindenki arra készül, hogy bebizonyítsa, a NOB-nak érdemes volt ezt a döntést meghoznia. Hosszútávon pedig azon kell dolgozni, hogy elérjük, hogy a későbbiek során, 2024-ben és azt követően is az olimpiák programján maradjunk. Nekünk az a feladatunk, hogy a következő négy évben a sportág olyan helyzetbe kerüljön, hogy képesek legyünk kvótát szerezni, és természetesen a cél az éremszerzés Tokióban.” Ahhoz, hogy a hazai versenyzők a nyolcvan, kvótát szerző sportoló között legyenek , világszínvonalú teljesítményt kell nyújtaniuk a kvalifikációs időszakban. A legkiemelkedőbb fiatal versenyző, a korosztályos Európa- és világbajnok Hárspataki Gábor azok közé tartozik, akik sikerrel vehetik az akadályt. Edzője, Fischer Mihály korábban így nyilatkozott honlapunknak: „Amint megszületik a kedvező döntés, Gáborral minden energiánkkal Tokióra készülünk. Úgy építjük fel a következő évek edzéstervét, hogy sikerrel vehesse az olimpiai kvalifikációt. Akkor érhet pályája csúcsára, így nagy reményeink vannak.” A döntés megszületett, következhet a munka.