UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2016-08-18 18:52

Három század, negyedik hely

Mindössze három századdal maradt le a Tótka Sándor (22), Molnár Péter alkotta K–2 200 m-es egység a riói olimpián. Hajdu Jonatán (20) a B döntőben a második, összesítésben a tizedik lett C–1 200 m-en.

reb A sportág történetének legsikeresebb hazai képviselőjévé vált Kozák Danuta, aki K–1 500 m-en utcahosszal diadalmaskodott a riói kajak-kenu pályán. Hosszan méltathatnánk az UTE klasszisát, ám azt meghagyjuk a felnőttsporttal foglalkozó médiumoknak, mi az utánpótlás jeles képviselőire koncentrálunk.
totkaek_kovacstamas_mti
totkaek_kovacstamas_mti
Mielőtt a magyarokra térnénk, emeljük ki, hogy a magyar kajakkirálynő mögött másodikként a húszéves dán Emma Jørgensen szerezte meg az ezüstérmet. S akkor a piros-fehér-zöld színek képviselői: a Tótka Sándor (22), Molnár Péter páros kevéssel a rajt előtt került az olimpiai csapatba, miután a K–2 200 m-en eredetileg kvótát szerző Horváth Bence, Szomolányi Máté kettőst atipikus doppingminta miatt tette ki a szövetség a keretből. A világbajnok páros felszabadultan, teher nélkül versenyzett, s magabiztosan került a döntőbe. Ott aztán, a hatos pályán, jól kapták el a rajtot, de hasonlóan tett a legtöbb rivális. A győztes Saul Craviotto, Cristian Toro duó mögött a következő három egység gyors egymásutánban esett a célba. Végül a Liam Heath, Jon Shofield brit és az Aurimas Lankas, Edvinas Ramanauskas litván páros került dobogóra, amelyről csupán három századmásodperccel maradt le a magyar duó. „Kammerer Zoltán azt mondta egyszer, hogy másodiknak és negyediknek lenni a legrosszabb. De ha valaki két héttel ezelőtt az mondja nekem, hogy negyedikek leszünk az olimpián, kinevetem. Ez megnyert negyedik hely – jelentette ki Tótka Sándor a célba érkezés után. – Lehet, hogy odahaza az elő- és középfutam után mást vártak tőlünk, de mi kiadtuk magunkból a maximumot.” A 20 éves kenus, Hajdu Jonatán a B döntőben vitézkedhetett, miután a szerdai középfutamban nem sikerült fináléba kerülnie C–1 200 m-en. Csütörtöki futamában jól kapta el a rajtot, a sprinttáv nagy részében az élen haladt a négyes pályán, de a végéhez közeledve az ötösön mellette lapátoló cseh Martin Fuksa egyre jobban megközelítette, majd – a hajóját jobban rúgva be – meg is előzte. A szám érdekessége, hogy az ukrán Jurij Cseban nyert, miközben hosszabb ideig úgy látszott, döntőbe sem kerül, mert nem volt egyértelmű, hogy a középfutamok egyenesági finálét érő helyei után a két legjobb harmadik vagy a két legjobb idő jut tovább. Hajdu nem volt csalódott a finálé után, s arról beszélt, hogy az elkövetkező években fokozatosan áll át az 1000 m-re, hiszen mint ismert, Rióban rendezték meg utoljára a férfikenusok sprintszámát.