UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2016-09-26 14:45

Kezdődik, kezdődik

Csak este sorsolják a magyar leány- (Gécsek Fanni, Zádori Réka, Horváth Adrienn) és fiúcsapat (Makk Péter, Khin Dániel, Vörös Máté) ellenfeleit a kedden, Budapesten kezdődő junior Fed- és Davis-kupára, de a szövetségi kapitányok, Juhász Gábor és Gulyás István a riválisok ismerete nélkül is helyezésben nem megfogalmazott, tisztes helytállást vár a trióktól.

reb Éppen a kezdésre (a hét végén) elkészült a magyar teniszsport évtizedek óta várt méltó, minden igényt kielégítő centruma, a Nemzeti Edzésközpont, keddtől pedig már a világ legjobb U16-os játékosai veszik birtokba, hiszen elkezdődik a fiúk versenye, a junior Davis-kupa és a lányok viadala, a junior Fed-kupa. A viadal egyúttal az U16-os világbajnokság is.
makk_peter_huntennis_zadori
makk_peter_huntennis_zadori
A magyar lányok és fiúk saját jogukon nem vívták ki a részvétel lehetőségét, viszont mert Madrid helyett Budapest lett a házigazda, Magyarország rendezőként indíthatja a csapatokat. Ennek megfelelően a kapitányok sem fogalmaztak meg túlzó célokat. „A három lányból ketten a korosztály fiatalabbjai közé tartoznak – magyarázza Juhász Gábor, aki a Gécsek Fanni, Zádori Réka, Horváth Adrienn hármasért felel. – Erős ellenfelek érkeztek, ráadásul olyan játékosok is ellenfelek lesznek, akiknek már a felnőtt-világranglistán van helyezésük. Szeretnénk elkerülni, hogy a mezőny utolsó negyedében végezzünk, jó volna a csoportban legalább egy országot megelőzni.” A nemenként 16 országot négy-négy csoportba osztják. Budapestre érkezik például az wimbledoni juniorgyőztes orosz Anasztaszija Popatova és az Eb-döntős honfitárs, Oleszja Pervusina, az amerikai csapatban pedig pályára lép Roland Garros juniorversenyében második Amanda Anisimova is. A pontos beosztása csak este történik meg, így konkrét ellenfelekről még nem beszélhetünk. Az biztos, hogy a csoportokban mindenki mindenkivel játszik, majd a helyosztók következnek. A fiúk mezőnyének legerősebb játékosa minden valószínűség szerint a friss junior US Open-bajnok kanadai Felix Auger-Aliassime lesz.
edzeskozpont_huntennis
edzeskozpont_huntennis
„Bár egy-egy kiemelkedő játékos érkezik, bízom abban, hogy a mezőnyből semelyik együttes sem emelkedik ki túlságosan – veszi át a szót Gulyás István, a Makk Péter, Khin Dániel és Vörös Máté alkotta fiúcsapat szövetségi kapitánya. – Nagyon-nagyon jó lenne a középmezőnyben végezni, de konkrét célt nem fogalmaztam meg a tisztes helytálláson kívül." A két kapitány egyetért abban, hogy a fiatalokat motiválhatja a hazai környezet és a közönség, az újjávarázsolt Nemzeti Edzésközpontban pedig nagyszerű környezetben próbálhatnak helytállni a világelitben. A junior Davis- és Fed-kupa keddtől vasárnapig tart. A kezdés mindennap 10.30-kor, a belépés ingyenes. A Nemzeti Edzésközpont címe: Budapest, III. Mikovinyi utca 2-4.

A résztvevő országok Fiúk: Argentína, Brazília, Bulgária, Kanada, Chile, Kína, Csehország, Egyiptom, Németország, Magyarország, India, Japán, Marokkó, Oroszország, Svájc, Egyesült Állaomok Lányok: Argentína, Fehéroroszország, Kanada, Csehország, Nagy-Britannia, Magyarország, India, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Peru, Lengyelország, Oroszország, Thaiföld, Uruguay, Egyesült Állaomok