UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-10-07 11:40

Az élvonal küszöbén

A bb1.hu szakportál összesítette, kik lehetnek azok a fiatalok, akik komolyabb szerephez juthatnak a férfi NB I/A-s kosárlabda-bajnokság 2016/17-es évadában. A névsor nem túl hosszú, s a szereplők közül többen elmúltak már húszévesek.

UP-info A Kaposvár–Sopron mérkőzéssel elkezdődött a férfi NB I/A-s kosárlabda-bajnokság 2016/17-es évada. A bajnoki rajt apropóján a bb1.hu szakportál összesítette, kik lehetnek azok a fiatal játékosok, akik szerepet kaphatnak az előttünk álló hónapokban az élvonalbeli klubokban. Ahogy a kosárlabda-honlap bevezetőjében megjegyzi, közülük a legtöbben már bemutatkoztak valamelyik csapatban és elmúltak húszévesek, de a magyar bajnokságban őket kell a jövő ígéretének tartanunk.
94844_alba_fehervar_kaposvari_kk
94844_alba_fehervar_kaposvari_kk
Az Alba Fehérvár fizikálisan megerősödött magasbedobója, Filipovics Márkó már belekóstolt a felnőtt mezőnybe, az előszezonban is benne volt a rotációban, kérdés, húszévesen képes lesz-e előrelépni annyit, amennyit kellene játékidőben, teljesítményben. A fehérváriak leigazolták a 18 éves Joel Nshimbát is, de őt sérülése miatt még edzeni se nagyon láthattuk a nagycsapattal. Körmenden a kényszer akár helyzetbe is hozhatja a fiatalokat, mert a magyar mag továbbra sem túl erős mezőnyposzton. Teo Cizmic mélyvízbe dobhatja Németh Ákost vagy Doktor Pétert, s mivel tizennyolc éves fiatalokról van szó, a játéktapasztalat igen fontos lehet a számukra, akkor is, ha még nem lesznek alapemberek. A Paksnál is hasonló a helyzet, Gediminas Petrauskas a magyarok közt nem sok rutinos emberrel számolhat, így adott lehet a lehetőség a fiatalok előtt. Kérdés, hogy Gulyás Milán vagy Illés Máté mennyi esélyt kap a Kovács-Samenas páros mögött. Zalaegerszegen találjuk a már említett fiatal tehetségek egyikét, aki talán több, mint ígéret: Benke Szilárdnak nem lesz könnyű dolga, ha a komoly tervekkel induló Zetében feljebb akar lépni, de eddig töretlennek tűnt a fejlődése. Egyébként a zalaiaknál akad néhány fiatal, akiket eddig is megbízott olykor komoly részfeladatokkal Bencze Tamás edző (Velkey, Czinger). Jó lenne, ha Olasz Ádám vagy Kis Raúl is letehetné a névjegyét. Sopronban Bán Tibor, Kaposváron Papp Péter bizonyíthat, mindketten 21 évesek – Papp nem ugyanazon a poszton játszik, mint az Egerszegre igazolt Benke, de a „státusza” hasonló lehet. Pécsen Antóni Csanád húszéves korára már túl van több A-csoportos mérkőzésen, és kaphat elég játékidőt a további fejlődéshez. Kecskeméten a Pongó fivérek mögött egyelőre nem tudni, érkezik-e újabb, az első csapatba beleerősödő fiatal, a fehérvári nevelésű Fülöp Bence és Molnár Dániel próbálkozhat.
91968_durazi_krisztofer
91968_durazi_krisztofer
A Falco sajátos helyzetben van, hiszen évek óta a szombathelyiek utánpótlás-nevelése a leghatékonyabb, amit az is igazol, hogy Váradi Benedeket ma már majdnem sértő lenne ígéretnek nevezni, hiszen felnőtt szezonokkal a háta mögött alapember a rotációban és bemutatkozott a nagyválogatottban is – miközben még mindig csak 21 éves. Sokat várnak a jövőben Durázi Krisztofertől, és nem csak Szombathelyen: az U18-as válogatott egyik legjobbja volt idén, előbb-utóbb berobbanhat az élmezőnybe. A Szedeákban az előkészületi meccseken Vágvölgyi Ákos és Révész Ádám kapott többször lehetőséget. Jászberényben érdekes helyzetbe kerültek a fiatalok, miután Cseh Györgyöt leszámítva gyakorlatilag nem maradt rutinosabb magyar játékos a csapatban – az Albától kölcsönvett, fizikálisan korosztályában a legerősebbek közé tartozó Aleksza Brbaklics, illetve a Szombathelyről érkező Bazsó Brúnó több időt kapva fejlődhet tovább. A MAFC-ban kimondottan az Amerikába távozott Mócsán Bálint utódját keresik, de egyelőre nem találják – viszont a hagyományoknak megfelelően több fiatal is szóhoz juthat, a center Pápai Máténak talán sikerül valami emlékezeteset alkotnia. Végezetül, a Vasas, amely kimondottan a fiatal tehetségek nevelésére építette a projektjét, immáron A-csoportos klubként folytathatja a munkát. Várhatóan jóval keményebb feladat lesz az élvonalban is fenntartani azokat az arányokat, amelyek a B-csoportban kialakultak. A bennmaradást nyilván a rutinos magyaroknak és a légiósoknak kellene kiharcolniuk, mellettük, mögöttük azonban érkezhetnek a pályára olyan 18-20 éves játékosok, akik később kiteljesedhetnek. Igaz, egyelőre a már 22 éves Garamvölgyi Ákos kapta a legtöbb szerepet közülük. Az U20-as válogatott két alapembere, Andrássy Géza és Peringer Balázs is bízik benne, hogy lehetőséget kap majd a bizonyításra.