UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-10-26 09:15

Repülőjegy a jutalom

Pusztai Liza káprázatos formában versenyez ebben a szezonban is. A BVSC-Zugló 15 éves versenyzője legutóbb az első idei kardválogatót nyerte meg – a felnőttek között.

STJ Folyamatosan emeli a tétet az új szezonban Pusztai Liza. Az európai kadetkörverseny gödöllői állomásán egyéniben harmadik lett, a plovdivi junior Világ Kupa-viadalon pedig egyéniben és csapatban is ezüstérmet szerzett. A minap az UTE felújított vívótermében lebonyolított, első hazai felnőttválogatón is remekelt, a teljes mezőnyt maga mögé utasította. Noha a fegyvernem jelenlegi honi uralkodónője, az olimpikon Márton Anna ez alkalommal nem indult, Pusztai Liza teljesítménye így is sokakat lenyűgözött.
Pusztai Liza sikert sikerre halmoz ezen az őszön
Pusztai Liza sikert sikerre halmoz ezen az őszön
„A hazai mezőnyben kevés a rutinos női kardozó, ezért itthon a felnőttviadalok mezőnyét is javarészt a juniorok és a kadétok adják – mondja Bódy Benjámin, aki édesapjával, Bódy Istvánnal irányítja Liza felkészülését. – Érdemes tehát a legjobb utánpótlás-versenyzőket elindítani a felnőttek között is, ráadásul az így megszerzett pontok a juniorrangsorba is beszámítanak.” Liza hozzászokott ahhoz, hogy idősebbekkel vívjon. Még nem is volt kadet korú, amikor már a juniorok között is versenyzett. S most megint egyet lépett feljebb. Bódy István szerint mindez azért is hasznos tanítványának, mert a felnőttek egészen másként gondolkodnak a páston, s velük csatázva rengeteg hasznos szakmai tapasztalatot szerezhet egy utánpótlás korú vívó. „Tapasztaltabbak is, okosabban is vívnak” – ekként összegzi első benyomásait a felnőttekről Pusztai Liza. Az ifjú kardozó szerényen elhallgatja, ám mestere szerint benne volt a levegőben a kiugró eredmény. Ahogy már szó volt róla, a hazai mezőny meglehetősen szűk. A női kardozók lényegében kis családot alkotnak, s a versenyzők gyakran vívnak egymással az edzéseken. S e tréningek nyomán lassan egyértelművé vált, hogy Liza a rutinosabbakat is képes legyőzni. Nem volt tehát előzmények nélküli a felnőttválogatón aratott diadala.
Liza és edzői, Bódy István és Bódy Benjamin
Liza és edzői, Bódy István és Bódy Benjamin
„Három nagyon kemény meccsem volt, alaposan el is fáradtam; a junior- vagy kadetverseny azért nem visz el ennyi energiát” – jegyezte meg Pusztai Liza. Akinek az UTE vívótermében bemutatott teljesítménye olyannyira meggyőző volt, hogy a válogatót megtekintő szövetségi főtitkár, Polgár Pál felajánlotta: a BVSC-Zugló versenyzője az MVSZ költségén repülhet el a soron következő, orléans-i felnőtt Világ Kupa-viadalra. A sport mellett az iskolai tanulmányaiban is maximalista versenyző szélsebes fejlődését jól jelzi, hogy míg tavaly alaposan meglepte a szakmát a már említett gödöllői versenyen elért harmadik helyezésével, ebben az esztendőben már dobogóvárományosként lépett pástra. A 2015-ös gödöllői bravúr után döntött úgy Bódy István és Bódy Benjamin, hogy elindítják tanítványukat a sosnowieci junior Világ Kupa-viadalon is. Liza a mesterei nélkül utazott el Lengyelországba; ezzel az volt a cél, hogy tanulja az önállóságot (természetesen nem maradt teljesen magára, hiszen az édesanyja vele tartott, és ott volt a helyszínen a válogatott edzője, Gulácsi Ferenc is). Sosnowiecben, élete első junior VK-versenyén, ihletett vívással ötödik lett. A mostani évadra eredetileg az volt a terv, hogy sikerüljön megismételnie a legutóbbi eredményeit, de Liza minderre már a szezon elején rálicitált. Különösen a plovdivi junior-VK-ezüst („Ezen kicsit én is meglepődtem, hiszen erős mezőny jött össze” – ismeri el.), és persze a legutóbbi, budapesti felnőttválogató megnyerése fölöttébb értékes eredmény. A többi – lám, egyetlen év alatt ekkorát fordult a világ – szinte már papírforma. Igaz, ezzel „célkeresztbe” került, hiszen ezután minden rivális a 15 éves ifjú hölgy skalpjára vágyik. Ami a folytatást illeti, Bódy Benjámin azt mondja, „felejtsük el a számszerű célkitűzéseket. Liza az elmúlt másfél évben lényegében minden tervet bőven túlteljesített. Dolgozunk tovább keményen. Elindul a versenyeken, s aztán eljut, ameddig eljut. Ez nem azt jelenti, hogy az eredmények mellékessé válnának, de nekünk elsősorban az lesz a mérce, hogy szakmailag mennyit lép előre. Hiába nyer meg ugyanis egy viadalt, ha technikában vagy éppen fejben nem javul. Az ilyen siker nem sokat érne. A végső cél ugyanis az, hogy majdan a felnőttek között is meghatározó vívóvá válhasson.” Pusztai Liza nem titkolja, a bakancslistáján már ott van Tokió, de akkor sem esik kétségbe, ha a 2024-es (remélhetően budapesti) olimpiára jut el. Mert hogy eljut, abban sokan hisznek, nem véletlenül jött létre komoly összefogás Liza támogatására: a Vörösmarty Gimnázium elsős diákja maximális segítséget kap iskolájától, klubjától, a BVSC-Zuglótól, és – ahogy az a trikóját díszítő emblémákból kiolvasható – egyre inkább felfedezik maguknak a támogatók is.