UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2016-12-08 17:24

Lázban égő sportág

A karate a 2020-as olimpiai játékok után a 2018-as ifjúsági olimpia programjába is bekerült. Az utánpótlás-kapitány szerint a döntés extra motivációt jelent a fiataloknak.

L. G. Újabb mérföldkőhöz érkezett a karate: a 2020-as tokiói olimpiai részvételt megerősítő döntés után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arról határozott, hogy a sportág – a sporttánccal és a sportmászással együtt – ott lesz a 2018-as, Buenos Airesben megrendezendő nyári ifjúsági olimpiai játékok műsorán is.
sportmaszassporttanckarate
sportmaszassporttanckarate
Az érintett sportágakat az argentin szervezők javaslatára vették fel a programba. A nemek egyenlősége jegyében a három sportágban – akárcsak a többi huszonnyolcban – azonos számban vesznek részt a fiú- és a leányversenyzők. Karatéban kizárólag küzdelemben, vagyis kumitében, három-három súlycsoportban léphetnek tatamira az indulók. Az ifjúsági olimpián a 14 és 18 éves kor közötti sportolók vehetnek részt, Buenos Airesben így a 2000 és 2004 között született fiatalok vetélkednek egymással. A hazai karatésok fent említett korosztálya mostantól még egy rangos nemzetközi megméretés részese lehet az Európa- és a világbajnokság mellett. „Ez a döntés legalább olyan fontos, mint a felnőtt olimpiáról szóló volt – mondja honlapunknak Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány. – Azok a fiatalok, akik csak távlati tervként gondolkodhatnak az ötkarikás játékokról, nyertek egy lépcsőfokot, ami egyrészt óriási segítség a fejlődésben, másrészt igazi motivációs bomba. Gondoltunk rá, hogy ez megtörténhet, így nem ért minket teljesen váratlanul a helyzet. Logikus döntés született, aminek nagyon örülünk.” Az ifjúsági olimpiát először 2010-ben rendezték meg Szingapúrban, azt követően 2014-ben a kínai Nankingban gyűltek össze a legjobb fiatal versenyzők. A magyarok Szingapúrban hat arany-, négy ezüst és öt bronzérmet szereztek, Nankingban pedig hat arany-, hat ezüst- és tizenegy bronzérmet nyertek.