UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-01-28 10:27

Piros Zsombor a bajnok!

A 15. helyen kiemelt Piros Zsombor három játszmában, hátrányból fordítva 4-6, 6-4, 6-3-ra győzött az izraeli Isaj Oliel (4.) ellen, és megnyerte az Australian Open junior teniszversenyt! A 17 éves játékos történelmet írt, soha korábban magyar fiúversenyző nem jutott fináléba a melbourne-i Grand Slam-viadalon.

reb Fucsovics Márton 2010-es wimbledoni döntője óta – a magyar fiatal megnyerte a hét évvel ezelőtti finálét – egyetlen fiúversenyző sem küzdhetett serlegért junior Grand Slam-viadalon.
piros_zsombor_itf
piros_zsombor_itf
A 17 éves Piros Zsombor ráadásul már a döntőbe jutással történelmet írt, hiszen ez még sosem sikerült magyar fiúnak az Australian Openen. Érthetetlen módon a Rod Laver Aréna helyett a hetes pályára, a kerekesszékes mérkőzések utánra tették be a junior fiúk döntőjét. Mindkét tinédzsernek óriási élmény lett volna a kiemelt helyszínen játszani, várták is a lehetőséget, ráadásul a lányok ott vívhatták a döntőt. Amelyben a negyedik helyen kiemelt izraeli Isaj Oliel várt a tornán 15. helyen kiemelt magyarra. A sok magyar szurkoló előtt remekül kezdett Piros, nyerő ütésekkel és nagyszerű elütésekkel nemcsak hozta az adogatását, de rögvest el is vette az ellenfeléét. Igaz, Oliel gyorsan visszabrékelt, ezt követően pedig mindenki hozta a maga szerváját 3-3-ig. Ekkor a jól megtermett izraeli előnybe került, s az adogatása érvényesítésével meg is tartotta a fórt (3-5). Piros a zavaró szél ellenére sem hibázott (4-5), ám Oliel már a szettért szerválhatott. Az izraeli magabiztosan adogatott, így 6-4-re be is húzta a játszmát. Elképesztő, de Piros az egész tornán először veszített szettet. A második felvonás koncentráltabb játékot hozott, kezdetben egyik fiú sem tudta brékelni a másikat. A magyar teniszező lelkének és önbizalmának jót tehetett, hogy kétszer is nullára hozta a játékát. Az pedig még inkább feldobhatta, hogy elcsente Oliel adogatását, majd nem adta a magáért, és máris 4-1-es előnyre tett szert. A hosszú labdamenetek továbbra is Zsombornak kedveztek, s nem egyszerűen az izraeli hibázott, hanem Piros ütött el mellette káprázatosan. Bár a magyar fiú nem teniszezett hibátlanul, 5-2-nél a játszmáért, így az egyenlítésért szerválhatott. Most azonban cserben hagyta az őt több nehéz helyzeten átsegítő nyugalma: megremegett a keze, Oliel három bréklabdához jutott, amelyből a másodikat értékesítette is, így 5-4-re zárkózott fel. Csakhogy a rivális sem volt nyugodt, mentális állapotát kettős hiba és ki nem kényszerített hiba mutatta, így Piros fogadóként jutott játszmalabdákhoz, s egy újabb kettős hibának köszönhetően 6-4-gyel egyenlített.
piros_foldon
piros_foldon
A magyar fiú lendületesen kezdte a mindent eldöntő játszmát, remek labdákkal semmire nyerte meg az adogatását, s bár a brékre is volt esélye, egy-két hiba miatt Olielé lett a gém (1-1). Ezt követően a szívükhöz kaphattak a Pirosért szorítók, mert a magyar fiú adogatásánál pillanatok alatt semmi-negyvenet mutatott a tábla. Csakhogy a három bréklabda sem volt elég Olielnek, Piros hozta az adogatását: 40-40 után nem véletlenül mutatott a fejére, hiszen ott dőlt el a játék kimenetele. Mi nyugtatja meg, ha nem ez a gémen belüli, mégis rendkívül fontos fordítás? A játékosokban tomboló feszültségről az ötödik játék adott képet, amikor Piros óriási karlendítésekkel és levegőbe öklözéssel tüzelte magát és a közönséget, s ünnepelte a játék megnyerését (3-2). A következő, maratoni hosszúságú gémben Piros háromszor is bréklabdához jutott, de csak nagy csatában tudott élni az utolsóval: a nagyszerű tenyeres a 4-2-es vezetést jelentette. E játék megnyerése döntőnek bizonyult: Piros rövid idő alatt élt az adogatásával, s bár az izraeli is hozta a magáét, 5-3-nál Piros a mérkőzésért szerválhatott. Rögvest három meccslabdához jutott, s az elsőt értékesítette is, majd a földre rogyott: megcsinálta, megnyerte az Australian Opent! A közönség hangos éltette, és még emlékezetesebbé tette a pillanatot, hogy a győztes tiszteletére a magyar drukkerek elénekelték a Himnuszt. A díjátadón először elegánsan gratulált a legyőzöttnek, majd láthatóan izgatottan, meghatódva, ám rendkívül profin a szervőknek, a bíróknak és a labdaszedőknek mondott köszönetet. Természetesen a felsorolásból nem maradhatott ki a családja sem.

A lányok döntőjében meglepetésre a 14 és fél éves ukrán Marta Kosztyuk 7-5, 1-6, 6-4-re győzött az elsőként kiemelt svájci Rebeka Masarova ellen.