UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2017-02-01 17:45

Rangsormustra

Rapport Richárd (20) a világelső Magnus Carlsen legyőzése ellenére nem szerepelt jól Wijk aan Zee-ben, így a magyar felnőttrangsorban ketten is megelőzték. A juniorok között mindkét nemben három magyar sakkozó található az első százban.

L. G. Elkészült a legfrissebb sakk-világranglista, amelyen a legnagyobb változást az jelenti, hogy a sokáig legjobb magyarnak számító Rapport Richárdot (20) két honfitársa is megelőzte. A júliusi ranglistán még 17. Rapport már csak az 50. helyet foglalja el, és a magyar rangsorban a harmadik helyen áll Almási Zoltán és Lékó Péter mögött.
Rapport
Rapport
Ricsi legutóbb a Wijk aan Zee-ben megrendezett szupertornán játszott, ahová másodszor kapott meghívót. A magyar versenyző szenzációként legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, de a remélt előretörése elmaradt.  A tornán az volt az egyetlen győzelme, hat remi mellett öt vereséget szenvedett, és változatlanul gondok voltak a nyitásával. A tizennégy fős mezőnyben 4,5 ponttal a 13. helyen zárt. Verőci Zsuzsa nemzetközi nagymester értékelése szerint összességében türelmetlenül játszott, felületesen számolt, és sokat hibázott. A torna újonca, a 22 esztendős indiai Baskaran Adiban okozta a legnagyobb meglepetést a holtversenyes harmadik helyével. A juniorok világranglistáján a kínai Wei Yi kiemelkedő Wijk aan Zee-i szereplésével növelte előnyét. A legjobb magyar, Gledura Benjámin Hastingsban vesztett pontokat, majd a szlovák csapatbajnokságon javított, összességében pedig három helyezést rontott. Jelenleg a tizenharmadik pozíciót foglalja el 2583 Élő-ponttal. Örömteli, hogy Korpa Bence egyre közelebb kerül a 2500 Élő-ponthoz, 2486 pontjával a 63. helyen áll. Először került az első százba Kántor Gergely, 2465 pontjával a 82. helyre tört előre. A legjobb 20 éven aluli lányok mezőnyében az első öt sorrendjében nincs változás, a kínai Lei Tingije kicsit elhúzott az orosz Alekszandra Gorjacskinától. A legjobb magyar a mindössze 15 éves Marjanovics Annamária, aki 2318 pontjával a 17. a rangsorban. Az első százban Terbe Julianna és Gál Hanna Krisztina szerepel a magyarok közül, előbbi 2246 ponttal a 44., míg utóbbi 2177 ponttal a 81. helyen áll. Gledura Benjámin és Kántor Gergely jelenleg a hagyományos gibraltári fesztiválon játszik, teljesítményükről a torna végén beszámolunk.