UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-02-02 10:27

Kezdetnek megteszi

Élete első Európa-bajnoksága egyben az első felnőttversenye is volt a Jakucs Hanna–Illés Dániel jégtánckettősnek. Az utolsó éves juniorduó a tapasztalatszerzés jegyében vett részt az ostravai kontinensviadalon, mivel jövőre már amúgy is a felnőttek között versenyez. A hirtelen jött lehetőséget igyekeztek maximálisan kihasználni a fiatalok.

Majer Dániel A 16 éves Jakucs Hanna és a 20 esztendős Illés Dániel nagy lehetőséghez jutott, a Carolina Moscheni–Lukács Ádám kettős szétválásával ugyanis megnyílt előttük az út a 2017-es műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság felé. A junior-korosztályban utolsó szezonját töltő, jövőre már a felnőttek között versenyző jégtáncosok mindenféle teher nélkül korcsolyázhattak Ostravában, ám ahhoz, hogy ezt megtehessék, a kontinensviadalt megelőzőt hetekben mindent bele kellett adniuk.
Jakucs Hanna és Illés Dániel az Európa-bajnokságon Forrás: MOKSZ
Jakucs Hanna és Illés Dániel az Európa-bajnokságon Forrás: MOKSZ
Daniék Olaszországban készülnek, a Marton Villő–Szemko Danyiil párral jelenleg ők alkotják a magyar jégtáncválogatottat. Utóbbi kettős azonban jóval fiatalabb náluk – legalábbis ami a fiút illeti –, ezért még évekig a juniormezőny tagja lehet, míg Hannáék jövőre már a felnőttek között indulnak, Dani ugyanis eléri a juniorkategória felső korhatárát, a 21 évet (a lányok esetében ez 18). Egyikük sem vett még részt felnőttversenyen sem, nemhogy Európa-bajnokságon, ezért joggal gondolhatnánk, hogy sokként érte őket belecsöppenni az addig jobbára televízión keresztül látott világba. „Azért teljesen nem éreztük magunkat idegenül, Milánóban ugyanis együtt edzünk a világ- és Európa-bajnok olasz kettőssel, Anna Capellinivel és Luca Lanottéval, a nagy nevektől és az addig főként a tévében látott arcoktól így nem illetődtünk meg túlzottan. Sokkal inkább a körítés jelentett újdonságot, a csarnok mérete, a rengeteg kamera és tévéstáb, valamint a zsúfolt lelátók gyakoroltak ránk nagyobb hatást” – tekint vissza Dániel. Újonc páros lévén már napokkal a verseny előtt a helyszínre utaztak, hozzászokni a légkörhöz, a körülményekhez. A rutinos, sokat látott jégtáncosok az első edzéseken még nem is vesznek részt, így fordulhatott elő, hogy Hannáék eleinte csoportjukból egyedüliként tréningeztek, az egész pálya az övék volt. De legalább alkalmazkodhattak a jég minőségéhez. Azért már korábban is akadt mit megszokniuk, ugyanis mindössze másfél hónappal az Európa-bajnokság előtt tudták meg, hogy utazhatnak Csehországba, a programjaik azonban a juniorkövetelmények szerint készültek, amelyeket az idő rövidsége miatt nem volt könnyű a felnőtt kritériumokhoz igazítani. „A tallini junior Gran Prix-versenyen Engi Klára, a pontozásos szakág vezetője a kűr után odajött, és megkérdezte, lenne-e kedvünk elindulni az Eb-n. Én örültem neki, Hanna elsőre kicsit megijedt, de aztán megbarátkozott a gondolattal. A programjainkon nagyon gyorsan kellett változtatni, mert mindössze tíz nap állt a rendelkezésünkre a Mikulás-kupa előtt, amelyen a juniorkategória mellett a felnőttek között is el kellett induljunk, hogy megszerezzük az Eb-részvételhez szükséges pontokat. Mivel mind a két korosztályra készültünk, kétszer annyit kellett gyakorolnunk az edzéseken, egyik nap a junior és a felnőtt rövid programot korcsolyáztuk egybe, másnap pedig a kétféle kűr következett. Kegyetlen periódus volt.”
Életük első felnőttversenyén a tisztes helytállás volt a cél Forrás: MOKSZ
Életük első felnőttversenyén a tisztes helytállás volt a cél Forrás: MOKSZ
Azért teljesen nem kellett új táncokat koreografálniuk a felnőttversenyre, jóllehet arra az idő rövidsége miatt egyébként sem lett volna lehetőség. Sokkal inkább módosításról, a programok kiigazításáról volt szó. „A rövid programmal kezdtük a felkészülést, mivel azt volt a nehezebb megváltoztatni. Először meg kellet tanuljuk a felnőtt kötelező táncot, a swinget – amely legalább stílusban megegyezett a juniorprogramban táncolt blues-zal – majd új lépéssort koreografáltunk. A kűrben fél percet hozzá kellet tegyünk az addigiakhoz – a felnőtt program ugyanis időben hosszabb –, ami nem hangzik ugyan soknak, de a két plusz emelésnek köszönhetőn fizikálisan is megterhelő, bár meglepően jól bírtuk már elsőre is.” Edzőjük, Roberto Pelizzola – aki sérülése miatt egyébként nem tarthatott velük Csehországba – nem tűzött ki eléjük magas célt az ostravai kontinensviadalra, egyelőre a tapasztalatszerzés volt a középpontban és persze az, hogy a felnőttmezőnyben is megismertessék magukat a pontozóbírókkal, és ősszel ne a nulláról kezdjék az új szezont. „Tényleg mindenki igyekezett tudatosítani bennünk, hogy ez még nem a mi versenyünk, az idény fő eseménye a junior-világbajnokság lesz, tehát egyáltalán nem éreztük nyomás alatt magunkat.” Ez meglátszott a teljesítményükön is, hibátlan rövid programot futottak, amellyel a 28. helyen zártak. Ahogy azt várni lehetett, a kűrjüket nem mutathatták be, ahhoz ugyanis a legjobb húsz között kellett volna végezniük. Tajpejben, a márciusi junior-világbajnokságon azonban már mindenképp az lesz a céljuk. A rövid programjuk az Európa-bajnokságon: