UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-02-04 11:37

Megtisztelő feladat

Amennyiben sikerül fejlődni a technikai számokban, még sikeresebbek lehetünk – mondja Szloboda József, akit egy hónappal ezelőtt neveztek ki utánpótlás-öttusakapitánynak. A Volán Fehérvár szakembere a két ifjúsági korosztályért felel a jövőben.

reb Nagyjából egy hónappal ezelőtt nevezték ki az öttusázók az új kapitányokat, így Szloboda Józsefet is, aki az utánpótlást irányítja a jövőben. A Volán Fehérvár edzőjének némi idő elteltével ugyanaz az első reakciója, mint néhány hónappal ezelőtt: óriási megtiszteltetés, s egyben legalább akkora felelősség a feladat, amelyet január elején kapott.
szloboda_jozsef
szloboda_jozsef
Kállai Ákos utódjaként a juniorokkal már nem kell foglalkoznia, hiszen az új szisztéma értelmében a felnőttet megelőző utánpótlás-korosztályt a felnőttkapitány – a férfiakat Martinek János, a nőket Kállai Ákos – felügyeli. Szlobodának semmiképpen sem ismeretlen a mezőny, klubedzőként jól ismeri a fiatalokat, ráadásul néhány hónapja, a tehetségmenedzselés jegyében kisebb egyesületekben (Kaposvárott és Dombóvárott) is tart edzéseket. „A kormány kiemelt sportági támogatásának köszönhetően folyamatosan épülnek és szépülnek a létesítmények, bővül az eszközpark, és mindez az utánpótlásbázisra is hatással van – jegyzi meg Szloboda. – Egyre többen kezdenek öttusázni. Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is erős a hátország. Ha a technikai számokban képesek leszünk fejlődni, még sikeresebbek lehetünk.” Két versennyel indult el a 2017-es esztendő: a Héraklész-felmérőt és a felnőtt fedett pályás nemzetközi bajnokságot tartották meg januárban. „Az utóbbin látszott, hogy rengeteg korosztályos sportoló beteg, nem is kaptunk teljes képet a mezőnyről. Februárban rendezik a Héraklész második fordulóját, majd Budapest-bajnokságot tartunk, amely az ifjúsági A korosztályú öttusázónak válogatóként is szolgál.” A szakember elmondta, hogy minden területen szeretné folytatni Kállai Ákos munkáját. Az előző kapitányhoz kötődik a drámatábor is, amely kvázi csapatépítőként szolgált az utánpótlás képviselőinek. A jövő hét végén hasonló eseményt szerveznek Mátraházára: az ifjúsági B korosztály képviselői mellett a 2016-os elitbajnokságon az összes korosztály első három helyezettjét hívják meg. Afféle sportágcsalogatónak is beillik a három nap, hiszen az egészen fiatalok között sok úszó és triatlonos is űzi az öttusát, őket is szeretnék elkötelezni a sokszínű műfaj mellett.