UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-02-10 18:52

Maradjon a színvonal

Minden szakágban és minden korosztályban az a cél a magyar kajak-kenu sportban, hogy megmaradjon az eredményesség, és amellett tovább fejlődjön a sportág – hangzott el a szövetség (MKKSZ) pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatkozott az új szakmai vezetés.

MTI Schmidt Gábor, aki december eleje óta az MKKSZ elnöke, azt mondta: megválasztása után az elsődleges célja az volt, hogy minél gyorsabban felálljon a szakmai csapat, és elkezdődhessen a munka a Tokióig tartó olimpiai ciklusban. „A következő időszakban és a kétezer-húszas játékokon is szeretnénk megfelelni önmagunk és a szurkolók elvárásainak. A kormány kiemelt támogatásának köszönhetően a következő négy évben is nyugodtak lehetünk, a számokat látva bízhatunk abban, hogy megvalósulhatnak a programjaink. A plusz források révén új projekteket is elindíthatunk” – fogalmazott Schmidt Gábor.
lucz_dora_duisburg_mkksz
lucz_dora_duisburg_mkksz
Az elnök a szakmai csapat kapitányaként mutatta be Doma Gergőt, az új szakmai igazgatót, akinek a rendszer működtetése lesz az elsődleges feladata. „Az első hónap tapasztalatai alapján a munkám jelentős részét a válogatottak háttérmunkájának biztosítása teszi ki, de emellett dolgozunk diagnosztikai központ kialakításán és a szabadidősporthoz kapcsolódó feladatokon is” – mondta a szakember, aki úgy fogalmazott: fantasztikus örökséget kapott elődjétől, Csabai Edvintől, a korábbi szakmai igazgató ugyanis remek kezdeményezéseket indított el, s a kollégáival feltett szándékuk, hogy haladjanak tovább a fejlődés útján. Hüttner Csaba eddig utánpótlás szövetségi kapitányként, illetve vezetőedzőként dolgozott, mostantól azonban a felnőttválogatottért felel: „A női kajak szakág eredményességének megtartása mellett a legfontosabb, hogy férfikajakban megerősödjenek az egyesbeli teljesítmények, a négyeseket az egyes és páros eredmények alapján alakítjuk ki – fogalmazott. – A férfi kenu ismét teret vesztett az olimpián, de az a célunk, hogy fenntartsuk a szakág hátterét. A női kenu viszont új lehetőséget jelent, hiszen eredményesek vagyunk, szeretnénk azok is maradni, és tovább fejlődni.” Mint mondta: az idén három nagy versenyre fókuszálnak, a májusi szegedi Világ Kupa-viadalra, majd a nyári plovdivi Európa-bajnokságra és a racicei világbajnokságra. „A VK jó felkészülési állomás lesz a nyári világversenyekre, erős csapattal indulunk Szegeden” – jelentette ki a kapitány. Az utánpótlást irányító poszton az olimpiai bajnok kajakos, Dónusz Éva lett az utódja, aki szerint 2017-ben is elérhetőek lesznek az elmúlt év eredményei. Hozzátette: Hüttner Csabával együttműködve azon dolgozik, hogy az U23-as, illetve ifjúsági korosztályból folyamatos legyen a beléptetés a felnőttválogatottba. „A mostani utánpótlás tagjai közül három-négy versenyző potenciálisan eljuthat a tokiói ötkarikás játékokra” – mondta. A para- és a maratoni szakág irányítása - ahogy eddig is - Weisz Róbert feladata lesz, ő is az a célt tűzte ki, hogy megmaradjon az eredményesség, a paraválogatott pedig folyamatosan fejlődjön. Weisz Róberthez hasonlóan régi-új arc a szakmai vezetésben Storcz Botond, aki nyolc évig irányította a felnőtt gyorsasági válogatottat, mostantól pedig a szlalom szakág sportszakmai fejlesztéséért lesz felelős. „Létfontosságú, hogy a Csepel északi részén megvalósuló extrém parkban megépüljön a tervezett szlalompálya, hiszen annak használatával lehetőségünk lesz felzárkózni. Az olimpián négy számot rendeznek a szlalomban, nem szabad félvállról vennünk” – mondta a kajakosként háromszoros ötkarikás aranyérmes szakember.