UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-02-18 15:00

Lila-fehér aranyeső

Február 22-én – immár ötödször – adják át a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye-díj éves elismerését. Az év műhelye-vándorserleget második esztendeje két kategóriában ítélik oda: 2016 tizenkét egyéni és négy csapatgyőztese közül kerül ki az a két műhely, amely egyenként kétmillió forinttal is gazdagodik. A díjátadógála felvezetéseként készült cikksorozatunk mostani részében a májusi egyéni nyertes, az UTE sportlövőszakosztályának éves eredmény-összefoglalóját tesszük közzé.

UP-info Jó sorozatot produkáltak a sportlövők 2016-ben, hiszen a megannyi világversenyéremnek köszönhetően februárban a BEFAG Keszthely Erdész Lövészklub, majd májusban az UTE nyerte el a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat. A Péni István vezette lila-fehér szakosztály májusban is maradandót alkotott, de valójában az egész év folyamán szép eredményeket ért el.
peni_istvan_illyes_tibor_mti
peni_istvan_illyes_tibor_mti
No de, kezdjük a májussal. A 20. születésnapját nemrég ünneplő Péni révén az újpestiek történelmi sikereket arattak a sportágban először megrendezett junior Világ Kupa-viadalon, Suhlban. Kezdésként megnyerte az 50 méteres kisöbű szabadpuska fekvő számot, majd következett a légpuskások 10 méteres versenye, amelynek végén bronzérmet akasztottak a nyakába. Csupán egy nappal később tartották az 50 méteres, 3×40 lövéses összetett versenyt, amelyben ugyancsak magabiztosan szerepelt a riói olimpikon, s a döntőben új korosztályos világcsúcsot elérve, a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Az egyéni számok mellett részt vállalt a 10 méteres légpuskások csapatának győzelméből is. Az UTE-sok közül Pénin kívül Toma Dorina szerepelt Suhlban, aki az 50 méteres, 3×40 lövéses számban a más egyesületből érkező Kozma Nikolettel és Gáspár Lalitával csapatban negyedik lett. Bukovszky Péter pedig Pénivel együtt helyet kapott a szabadpuska 3×40 összetett versenyszámában negyedik helyet szerző fiúcsapatban. Kétség sem fér hozzá, hogy Péni volt a műhely húzóembere 2016-ban: az utánpótlás Eb-ken összesen négy arany- és két ezüstérmet szerzett. A felnőtt Világ Kupa-versenyeken is brillírozott, Bangkokban kétszer is a dobogó harmadik fokára állhatott fel, s a világ tíz legjobb sportlövője között ő is meghívást kapott a Világ Kupa-döntőre. Péni 2016 legfontosabb versenyén is helyt állt: a rió olimpián a kisöbű sportpuska 3x40 összetett versenyszámban az előkelő 12. helyen, a légpuska 60 lövéses versenyszámban a 13. helyen végzett.
ute_sportlov
ute_sportlov
A szakosztályban több mint ötven, egészen pontosan 54 serdülő, ifjúsági vagy junior utánpótláskorú versenyző készül. Az UTE e három korosztályban az olimpiai versenyszámokban – akárcsak az elmúlt években – a legnépesebb csapattal vett részt a hazai országos bajnokságon. A lila-fehérek összesen hét egyéni és nyolc csapatbajnoki címet szereztek, és az értékes helyezésekkel kiegészítve 281 egységgel az országos éves pontverseny élén zártak. A fiataljai a hazai rendezésű eseményeken  tizenegyszer javítottak országos csúcsot. A diákolimpiákon is jól szerepeltek az UTÉ-sok, ráadásul hárman eljutottak a főiskolás világbajnokságra is. Aki járt már az UTE lőterén az tudja, a körülmények nem méltóak a világklasszis versenyzőkhöz. A májusban elnyert A hónap műhelye díj lehetővé tett némi fejlődést: konditermet alakítottak ki az egyik sarokban. Az év műhelye-gálát február 22-én rendezik meg. Az ünnepélyes esten teszik közé, hogy az egyéni, illetve a csapatkategóriában melyik, a havi elismerést 2016-ban elnyert szakosztály érdemli ki a kétmillió forinttal járó Az év műhelye díjat. Alant a májusi győztesről készült műhelybemutatónkat nézheti meg.