UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-02-20 15:00

Jubileumi sikerek

Február 22-én – immár ötödször – adják át a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díj éves elismerését. Az év műhelye-vándorserleget második esztendeje két kategóriában ítélik oda: 2016 tizenkét egyéni és négy csapatgyőztese közül kerül ki az a két műhely, amely egyenként kétmillió forinttal is gazdagodik. A díjátadógála felvezetéseként készült cikksorozatunk mostani részében a szeptemberi egyéni nyertesnek, az ESMTK birkózószakosztályának éves eredmény-összefoglalóját tesszük közzé.

UP-info Szeptemberben sikert sikerre halmozott az ESMTK birkózószakosztálya, így teljesen megérdemelten nyerte el – története során először – A hónap műhelye díjat. A Grúziában megrendezett kadet-világbajnokságon két pesterzsébeti birkózó is dobogóra állhatott, ami nem mindennapi bravúr.
Sz.Alex, dobogó
Sz.Alex, dobogó
Szőke Alex világbajnoki címet nyert kötöttfogásban, azzal régen látott sikert ért el. Ebben a korosztályban legutóbb tizennyolc éve, 1998-ban szerzett aranyat magyar birkózó, jelesül a később felnőttvébégyőztes Kiss Balázs. Elekes Emese bronzérme is nagyszerű eredmény volt, ő ráadásul a korábban Svédországban megrendezett kadet Európa-bajnokságon a dobogó tetejére állhatott fel. Az újjáalapításának tizedik évfordulóját tavaly ünneplő ESMTK igazán emlékezetessé tette az évet, hiszen a korosztályos világ- és Európa-bajnok birkózókkal együtt tizenöt válogatottjuk volt. Az egyetemi világbajnokságon Nagy Péter a dobogó legmagasabb fokára állhatott, Nagy Mihály pedig ezüstérmes lett. A szakosztály versenyzői – rekordnak számító – 120 versenyen vettek részt, ezeken összesen 393 aranyérmet, 172 ezüstöt és 204 bronzot gyűjtöttek. Az aranyak között 30 magyar bajnoki-, 16 diákolimpiai- és 29 Budapest-bajnoki cím szerepel a statisztikában. A leány diák-csapatbajnokságon és a serdülő szabadfogású csapatbajnokságon aranyérmet, az utánpótlás-csapatbajnokságon mind szabadfogásban, mind kötöttfogásban ezüstérmet szereztek a klub versenyzői.  Az éves teljesítményükre feltette a koronát, hogy szakosztályok közötti éves rangsorban az ESMTK birkózói végeztek az első helyen, 2014 után immár második alkalommal. „Az év műhelye”-gálát február 22-én rendezik meg. Az ünnepélyes esten jelentik be, hogy az egyéni, illetve a csapatkategóriában melyik, a havi elismerést 2016-ban elnyert szakosztály érdemli ki a kétmillió forinttal járó Az év műhelye díjat. Alant a júniusi győztesről készült műhelybemutatónkat nézheti meg.