UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-05 22:24

Nagyon fényes ezüst

A már háromszoros kadet Európa-bajnok Pusztai Liza a juniorok kardversenyében is remekelt Plovdivban. Az elődöntőben még bravúrgyőzelmet aratott, a fináléban azonban a nagyobb rutin a négy évvel idősebb orosz Pozdnyakova mellett szólt. A férfitőr legjobb magyarja, Mészáros Tamás a harminckettőben állt meg.

Pusztai Viola Még szinte a kadetek fényes sikereit ünnepeltük, amikor vasárnap reggel kilenc órakor már a juniorok vették birtokba a pástokat a plovdivi korosztályos vívó Európa-bajnokságon. Az új arcok mellett azért ismerősök is felbukkantak, igaz, a délutáni programban, amikor a női kardozók megkezdték az egyéni versenyüket: a háromszoros kadet Európa-bajnok Pusztai Liza mellett BVSC-s klubtársa, a szintén elsőéves kadet Nagy Valentina is kiharcolta a részvételt az idősebbek között is. Pusztai Liza mestere, Bódy István tavaly még azt mondta, tanítványa nagyon fiatal, nem várható tőle kiemelkedő eredmény a juniorok versenyében. Egy év azonban nagy idő, és a 15 éves vívó a szezonban a Világ Kupa-versenyeken – a felnőttek mezőnyében is –bizonyította: idén a dobogóra esélyesek között kell számon tartani.
Pusztai Liza az elődöntőben aratott győzelme utáni pillanatokban Forrás: EFC
Pusztai Liza az elődöntőben aratott győzelme utáni pillanatokban Forrás: EFC
Ennek megfelelően a 32 között 15-7-re nyert a brit Jessica Corby ellen, míg a nyolcaddöntőben egyszerűen lemosta a pástról a román Cerasela Dragant 15-5-tel. A negyeddöntőben a nála három évvel idősebb, junior vb-bronzérmes olasz Lucia Lucarini is csak addig örülhetett, míg 3-2-re vezetett, mert aztán nem találta a magyar lány ellenszerét, s sima, 15-9-es vereséget szenvedett. Úgy tűnt, az elődöntőben a görög Teodora Guntura sem tudja megszorongatni, azonban a szünet után 8-4-es hátrányból 9-8-ra fordított. Agresszívebbé vált a vívása, Pusztait többször is kiszorította a pást végére, és ott kapta el. Persze Lizát nem abból a fából faragták, aki bárkitől és bármitől is megijed, így attól sem, hogy vetélytársa 13-10-re vezetett ellene. Egyenlített, majd hiába került ismét előnybe a görög, újra mentett, s bevitte a 15-14-es győzelmet érő tust. A másik ágon a tavalyi bronzérmes Szofja Pozdnyakova kevésbé izzadt meg, ahogy egész nap, úgy a döntőért vívott asszóban is magabiztosan nyert 15-8-ra honfitársa, Szvetlana Seveljova ellen. „Gyerünk, játssz vele!” – jött az edzői utasítás Lizának, amikor ellenfele már 14-8-ra vezetett ellene a döntőben. A „kicsilány” ezt tette, tusról tusra jött fel, már 14-12-nél járt, amikor a 19 éves orosz bevitte a győzelmet érő, tizenötödik találatot. Liza elsőéves kadetként ezüstöt nyert, még négyszer nekifuthat a junioraranynak. A többiekről szólva, a rangidős Záhonyi Petrának általában a világbajnokság sikerül jobban, s ez a tendencia most sem dőlt meg: csakúgy, mint egy éve, most is a 32 jelentette neki a végállomást. Nagy Valentina első junior Eb-jén a tizenhatig jutott, ahogy a tavalyi kadet Eb ezüstérmese, Bérczy Dorottya is. Utóbbinak csupán egy tuson múlott a továbbjutása, pedig a francia Sarah Noutcha már 12-5-re vezetett ellene, amikor elkezdett felzárkózni és 13-13-nál egyenlített. A következő akció után ismét vetélytársa került előnybe, de ekkor még mentett, az utolsó találatot azonban nem ő érte el, így 15-14-re kikapott. A magyaroknak tőrrel a kézben továbbra sem megy. A bulgáriai Eb-n eddig csak ebben a fegyvernemben nem jutott érem a fiataloknak, a férfi junior tőrözők ráadásul nagyon messze voltak a dobogótól. A legtovább Mészáros Tamás jutott, ő a 32 között tette le a fegyverét, miután 15-12-re alulmaradt a belga Stef De Greeffel szemben. Frühauf Benjámin és Mendrey Tamás a 64 között, Bellovicz Gábor pedig a csapatkör után fejezte be a viadalt. Az Európa-bajnoki címet az olasz Guillaume Bianchi szerezte meg, miután a döntőben 15-12-re legyőzte a tavaly a kadetek között diadalmaskodó orosz Kiril Borodacsevet. Hétfőn a férfi párbajtőrözők lépnek pástra, köztük az Eb-címvédő Siklósi Gergely, valamint a női tőrözők javíthatnak a fegyvernem eddigi szereplésén.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV Női kard egyéni, 62 induló A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Záhonyi Petra 6/0, Bérczy Dorottya 5/1, Nagy Valentina 4/2 A  32 közé jutásért: Nagy–Bürkert (német) 15-8 A 16 közé jutásért: Pusztai–Corby (brit) 15-7, Bérczy–Utlik (fehérorosz) 15-6, Nagy–Cakir (török) 15-11, Záhonyi–Szmirnova (ukrán) 9-15 Nyolcaddöntő: Pusztai-Dragan (román) 15–5, Bérczy–Noutcha (francia) 14-15, Nagy–Guntura (görög) 7-15 Negyeddöntő: Pusztai–Lucarini (olasz) 15-9 Elődöntő: Pusztai–Guntura (görög) 15-14 Döntő: Pusztai–Pozdnyakova (orosz) 12-15 Európa-bajnok: Szofja Pozdnyakova (Oroszország), 2. Pusztai Liza (Magyarország), 3. Szvetlana Seveljova (Oroszország) és Teodora Guntura (Görögország), …9. Bérczy Dorottya, …13. Nagy Valentina, …17. Záhonyi Petra Férfitőr egyéni, 91 induló A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 5 győzelem/1 vereség, Frűhauf Benjámin 3/3, Mendrey Tamás 3/3, Bellovicz Gábor 1/5 (kiesett) A 32 közé jutásért: Mészáros–Cosgun (török) 15-11, Mendrey–Loisel (francia) 10-15, Frühauf–Kuceba (lett) 12-15 A 16 közé jutásért: Mészáros–De Greef (belga) 12-15 Európa-bajnok: Guillaume Bianchi (Olaszország), 2. Kirill Borodacsev (Oroszország), 3. Wallerand Roger (Franciaország) és Alexandre Ediri (Franciaország), …19. Mészáros Tamás, …40. Frűhauf Benjámin, …48. Mendrey Tamás, …79. Bellovicz Gábor