UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-04-09 15:49

Aranyban mért csoda

Annyi kiló aranyat kapott ajándékba a világbajnoki győzelméért, ahány kilósan szerezte meg. A török Hamza Yerlikaya 1993-as svédországi sikere önmagában külön történet, ha pedig hozzátesszük, hogy a diadal idején csupán 17 éves volt a kötöttfogás török klasszisa, egyértelműen a vasárnapi retrórovatunk alanyának kívánkozik.

reb/Sz.I. Mint oly sok, korábban a rovatunkban bemutatott sportoló, Hamza Yerlikaya esetében is nehéz eldönteni, mi is legyen a cikkünk tárgya: a kötöttfogású birkózó már utánpótláskorúként annyi szép sikert ért el a felnőttek között, hogy abból önmagában egy-egy is sikeressé tenné a teljes pályafutását. Mi végül az 1993-ban, 17 évesen szerzett felnőtt-világbajnoki címe mellett tettük le a voksot, de a gazdag életút részletesebb leírásért kiállt.

Yerlikaya-fotó
Yerlikaya-fotó
Noha Törökországban nemzeti sport a birkózás, ráadásul a Yerlikaya édesapja is űzte a sportágat, a később az évszázad török birkózójának megválasztott sportoló 10-11 évesen ismerkedett meg az alapokkal. Korábban futballozott, s csak azért próbálta ki a birkózást, együtt a bátyjával, hogy erősödjön. Noha alig néhány éve küzdött a szőnyegen, s 1991-ben már negyedik lett a Kanadában rendezett kadet-világbajnokságon, amelyet egy év múlva meg is nyert (a korosztály felső korhatára a 17 év). Részben az utánpótlássikereknek köszönhetően a komplett szakma a jövő bajnokát látta benne, de arra talán senki sem számított, hogy már 17 évesen jelenné teszi a várakozásokat.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

1993 júliusában megnyerte a junior Európa-bajnokságot (azaz 17 évesen győzött húsz esztendősök között), majd azzal a lendülettel szeptemberben végiggyalogolt a felnőtt-világbajnokság mezőnyén is! A stockholmi bravúr értékét növeli, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesek sorjáztak a vert mezőnyben. Diadalával minden idők legfiatalabb birkózó-világbajnoka lett, a korrekordját azóta sem adta át senki a múltnak. Hogy Törökországban mekkora a birkózás elismertsége, azt tökéletesen mutatja, hogy a sikerét követően dúsgazdag török fanatikusoktól villát, luxusautót és 82 kiló aranyat (!) kapott ajándékba – azért annyit, mert a 82 kg-os súlycsoportban diadalmaskodott. Két évvel később ismét megnyerte a felnőtt vb-t, majd 1996-ban az Eb mellett az olimpián is győzött – 20 évesen és egy hónaposan. Érdekesség, hogy odahaza hivatalosan a vasúttársaságnál dolgozott, valójában persze az edzésekkel és versenyekkel teltek a napjai. Ráadásul pont 1996-ban, az atlantai ötkarikás játékok alatt kellett teljesítenie katonai kötelezettségét, így ő az egyetlen, aki katonaként nyert az olimpián. Összesen két olimpiai, három világ- és nyolc felnőtt Európa-bajnoki címmel zárta a pályafutását 2007-ben, később parlamenti képviselő lett.

Yerlikaya 2000-ben Sydneyben Bárdosi Sándor ellen nyerte meg a döntőt. Mérkőzés közben az akkor 23 éves magyar zseniálisan megkontrázta a török egyik indítását, Yerlikaya tusveszélyes helyzetbe került. A bírók nem ütötték le a tust, mert az – szerintük – nem volt egyértelműen megállapítható. A mérkőzés után a magyar szakemberek nagyobb része úgy vélekedett: lehet, hogy nem volt kétváll, a nézőtérről nem lehet egyértelműen megítélni a szőnyeg felülete fölötti néhány milliméter távolságot. Maga Bárdosi azt mondta: „Ha nem adták meg, nyilván nem is volt meg a tus.” Abban azonban mindenki egyetértett, hogy fordított helyzetben a már egyszeres olimpiai bajnok töröknek habozás nélkül megadták volna.

Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Polgár Judit Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.