UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-03-26 15:08

Olimpiai aranyrajt

Nyolc olimpiai és 27 világbajnoki aranyérem birtokosa a kajak-kenu német legendája, Birgit Fischer. Mindkét viadalon szemtelenül fiatalon szerezte meg első diadalát. Vasárnapi retrórovatunkban ezúttal 1980-ig megyünk vissza, amikor a moszkvai olimpia K–1 500 méteres versenyében diadalmaskodott.

reb Még a magyar kajak-kenus sikerekhez szokott szurkoló vágyálmaihoz képest is elképesztően eredményes karrier áll a most 55 éves Birgit Fischer mögött. Az olimpiák történetének egyik legsikeresebb sportolója összesen nyolc arany- és négy ezüstérmet nyert a játékokon, ráadásul első és utolsó ötkarikás elsősége között 24 (!) év telt el. Bár az angol és a magyar nyelvű Wikipédia állítja, huszonnyolc világbajnoki címet szerzett, valójában 27 elsőséget (hat második és négy harmadik hely mellett) gyűjtött – természetesen egészen páratlan gyűjtemény az övé.

fischer
fischer
No de, kezdjük az elején: Fischer a család harmadik gyermekeként 1962. február 25-én született Brandenburgban, az NDK-ban. Már kiskorában látszott rajta, hogy alkata alapján sportolásra termett, így a szülei sportiskolába küldték. Kezdetben édesapja, Karl-Jeinz Fischer foglalkozott vele, majd Harald Borsig lett az edzője, hogy aztán Lothar Schäfer kísérje el a legnagyobb sikerekhez. Fischer 1982-ig a tekintett potsdami katonai klubban versenyzett. Közben érettségizett, majd jogot hallgatott, de azt nem fejezte be, hanem sporttudományokat tanult, és 1991-ben diplomázott. A kajaknak azonban jóval hamarabb a szakavatott képviselője lett. Birgit Fischerről az érmek elképesztő számán túl a legtöbben annyit tudnak, hogy többször is visszavonult, 42 évesen még olimpiai elsőséget gyűjtött be, arról kevesebben, hogy már 17 évesen is világbajnok volt: 1979-ben a K–4 500 m-es egység tagjaként vb-elsőséget szerzett Duisburgban. Amiért pedig elsősorban felidézzük alakját, az az, hogy az 1980-as olimpián minden idők legfiatalabb aranyérmes kajakosa lett. 18 éves és 158 napos volt, amikor K–1 500 m-en a döntőt rendezték: a kilences pályán került a fináléba, azaz nem ő volt az esélyes, mégis, éppen a korábbi év négyes világbajnoki címét látva figyelni kellett rá. Erősen kezdett, féltáv után pedig átvette a vezetést, és eszméletlen tempót diktálva a „szélen” megnyerte a játékokat.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

„A kajakozás családi sport, hiszen a nagyszüleim és s szüleim is lapátoltak, a bátyám többszörös világbajnok, az unokahúgom is bajnok. A sport és a kajak a család és az élet része volt, de a szüleim mindig a partvonalon maradtak. Azt tették, amit tenniük kellett, hogy megfelelően támogassanak, ezért aztán részben nekik köszönhettem a Moszkvában elért sikert, és persze a többit is.” S akkor videón 1980-as siker: Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor