UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-02-26 19:45

Jégkirálylány Budapesten

A sportág legfiatalabb felnőtt Európa-bajnoka lett az akkor 15 éves Julija Lipnyickaja 2014-ben, amikor Budapesten megnyerte a kontinensviadalt. Az orosz tinédzser abban a szezonban olimpiai aranyérmet is szerzett Szocsiban, ráadásul világbajnoki második lett Japánban. Vasárnapi retrórovatunkban az Európa-bajnoki címét elevenítjük fel.

reb Tornában, úszásban és műkorcsolyában sem ritka, hogy tinédzserek érnek el kiemelkedő eredményeket a felnőttek között. A még 2016-ban indított vasárnapi retrórovatunkat éppen az amerikai Tara Lipinskivel kezdtük, aki az 1998-as naganói játékokon minden idők legfiatalabb egyéni bajnoka lett a téli olimpiákon, miután 15 évesen aranyérmet szerzett műkorcsolyában. Rovatunk aktuális cikkét szintén műkorcsolyázónak, az orosz Julija Lipnyickajának szenteljük.
julija_lipnyickaja_ilyes_tibor
julija_lipnyickaja_ilyes_tibor
A még most is szemtelenül fiatal, 18 éves kiválóság már jelentősnek mondható pályafutásából legszívesebben a 2013–2014-es évadra gondolhat vissza, amikor felnőtt világbajnoki ezüstérmet szerzett Japánban, ráadásul a hazájában, Szocsiban rendezett téli olimpián aranyérmes lett a csapatversenyben. Mi azonban az ezeket a sikereket megelőlegező budapesti felnőtt Európa-bajnokságot idézzük fel, amikor a jégen elbűvölő, a palánk mellett azonban még félszeg lányka a sportág történetének legfiatalabb kontinensbajnoka lett. A sikere semmiképpen sem számított váratlannak, hiszen 2012-ben, 14 (!) esztendősen már junior-világbajnokságot nyert (Eb-t nem rendeznek az utánpótlásban), rá egy évre pedig ezüstérmet szerzett. A szabályok miatt a felnőtt Európa-bajnokságon azonban 2014-ben szerepelhetett először, igaz, emlékezetessé tette a debütálását. Erre – mármint, hogy első felnőtt Eb-jét megnyerje – addig csupán a sportági legenda, a norvég Sonja Henie volt képes. Tehát, három évvel ezelőtt az orosz bajnokságon az idősnek szintén nem mondható, 17 éves honfitárs, Agyelina Szotnyikova még megelőzte Lipnyickaját, ám a tinédzser Budapesten visszavágott. Lipnyickaja már a rövidprogramban erős ugrásokat és szemet gyönyörködtető forgásokat (lábfejét egészen fejmagasságig húzta fel) mutatott be, s a második helyen követte Szotnyikovát. Az orosz rivális a kűrben ellépte a tripla Lutzot, de innentől már nem hibázott, a vastaps mellett a bírók kegyeit is elnyerte, (ismét) élete legjobb pontszámát kapta. Bár Lipnyickaja utána és a közönséget magával ragadó Carolina Kostner után következett, 15 évesen is elbírta a nyomást. Hibátlanul futotta meg a Schindler listája filmzenére előadott programot, s bár korából fakadóan előadásmódja még kevésbé volt kifinomult, mint az idősebb pályatársaké, így is nagy hatást gyakorolt a közönségre, többen a könnyeiket törölgették. Lipnyickaja tudásáról mindent elmond, hogy hét triplát ugrott: ezzel a teljesítménnyel akkortájt még a férfiak mezőnyéből sem lógott volna ki. A technikailag szinte tökéletes kűr meghozta a sikert (Irina Szluckaja 2006-os elsősége óta az elsőt az oroszoknak): Julija pályafutása legmagasabb pontszámával a mezőny legfiatalabb versenyzője egyben a valaha volt legfiatalabb Európa-bajnok lett.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Amint megtudta, hogy győzött, elsírta magát, valamivel később viszont már összeszedetten nyilatkozott. Ahogyan mondta, nagyon izgult, úgy érezte, kétszázzal pörög, ám a program második felére már meg tudott nyugodni. Hihetetlenül örül a sikernek, és a szocsi játékokon is szeretné megmutatni, mit tud (mint az ismert, sikerült neki). Szerinte az alkohol nem sportolónak való, ráadásul fiatal is hozzá, ezért a pezsgőzés elmarad, de egy szeletke süteménnyel szívesen ünnepel. Az eredménysorához mért sikerek a 2014 óta eltelt években elkerülték, sérülések is hátráltatták a munkát, amit 2015-től Chicagóban, új koreográfussal végzett. Noha az oroszok úgy vannak a műkorcsolyázókkal, hogy – Eötvös Gábor zenebohóca után szabadon – mindig van másik, bőven láthatjuk még Lipnyickaját a csúcson. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Alább a budapesti Eb-n futott Lipnyickaja-kűrt nézheti meg.