UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-06-03 09:06

Harmincan Tenerifén

Véget ért a négy állomásból álló kvalifikációs sorozat a korosztályos karate-világbajnokságra, az előzetes névsor alapján harminc magyar fiatal utazhat el októberben Tenerifére.

L. G. A Megyeri úti jégcsarnokban megrendezett magyar bajnoksággal véget ért a kvalifikációs sorozat a korosztályos karate-világbajnokágra, amelyet október 26-29-én rendeznek meg a spanyolországi Tenerifén. A kadet, junior és U20-es versenyzők négy állomáson küzdöttek a részvételért: a horvát nagydíj, a Tatami-kupa, a szlovák nagydíj és a magyar bajnokság szerepelt az állomások között. A négy versenyen elért három legjobb eredmény alapján alakul ki a rangsor.

Sterck Laura 2
Sterck Laura 2
Az előzetes névsor alapján – a kluboknak és a versenyzőknek is nyilatkozniuk kell még arról, hogy vállalják-e a magméretést – a három korosztályban összesen harminc magyar indulhat a világbajnokságon, korcsoportonként tíz-tíz. A névsor közel fele megegyezik a februári szófiai korosztályos Eb-n szerepelt csapattal. Vannak olyan versenyzők, akik kiöregedtek az U21-es korosztályból, például katában Koch Szabolcs sem szerepelhet már Tenerifén, és arra is nagyon régen volt példa, hogy a kumite 75 kg-os súlycsoportjában nem Hárspataki Gábor képviseli a magyar színeket. A megüresedett súlycsoportba Erdős Martin lépett be, aki a tavalyi korosztályos Eb-n Limasszolban ezüstérmet nyert a 68 kg-osok között. Maradtak azért rutinos versenyzők is, elég csak Sterck Laurára, György Dánielre vagy Tamás Ferdinándra gondolni. „Nagy volt a küzdelem a csapatba kerülésért, a helyek egyharmada csak az utolsó versenyen kelt el. Két súlycsoportban így sem született döntés, így ott különmérkőzés döntött a részvételről. Meglepetést jelentett, hogy a juniorok hatvannyolc kilós súlycsoportjában Nguyen An legyőzte a kadet Eb-bronzérmes Vécsei Balázst. A másik párharcot a kadetek ötvenkét kilós súlycsoportjában Borbás Botond nyerte Farkas Milán ellen” – mondja honlapunknak Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány, aki még a kadet leánykatások között vívott nagy küzdelmet emeli ki, amely az utolsó versenyen dőlt el némi meglepetésre Tóth Vanda javára a februári Eb-t megjárt Zay Lilivel szemben. A harminc versenyző a nyáron megkezdheti a felkészülést az októberi világbajnokságra. Ebből a szempontból mindenképpen előnyös a hazai szövetség kvalifikációs sorozata, hiszen a karatékák már fél évvel a verseny előtt tudják, mire kell készülniük. A harmincfős, előzetes névsor ITT érhető el.