UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-06-04 11:45

Pofonokat oszt! Érmeket gyűjt?

A második legjobb magyarként végzett 5 km-en a 17 éves Juhász Janka a Gravelines-ben rendezett francia nyíltvízi bajnokságon, így a számban és váltóban is indulhat a nyári úszó-világbajnokságon. A Kiskunhalasi ÚGYE versenyzője versenyhalmozó: összesen négy korosztályos és felnőtt világversenyen szállt medencébe vagy nyílt vízbe 2017-ben.

reb Talán életében nem örült még ennyire tizedik helynek a 17 esztendős Juhász Janka, aki a francia nyíltvízi bajnokság 5 km-es számában végzett ezzel a helyezéssel. Igazán értékessé azt tette a szereplést, hogy előtte egyetlen magyar, Novoszáth Melinda végzett, így a kvalifikációs szabályok értelmében Juhász szerepelhet nyáron a világbajnokságon, amelynek nyíltvízi úszószámait Balatonfüreden rendezik meg. A Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület versenyzője még szombat este a maga egyedi stílusában számolt be a vb-indulást érő futamról.

juhasz_janka_musz
juhasz_janka_musz
„Rendesen paráztam, hiszen mennyien is, kilencvenegyen indultunk? Nem fértünk el a stégen, a vízből rajtoltunk. Nem szeretek a darálóban lenni, úgyhogy az első négyszáz méteren csűrtem a többieknek rendesen, volt ott lábazás, kiosztottam néhány pofont is. Nehezen tájékozódtam, mert csak egy nagy forduló volt, egyébként kis bóják segítették úgy, ahogy a tájékozódást. Ezért nem is bántam, hogy haladtak előttem, legalább követtem őket. Az első kört talán túlságosan is megnyomtam, a másodikra fordulva éreztem, hogy kemény lesz a folytatás, de valahogy átküzdöttem magamat a fájdalmon, és bár lemaradtam az első bolytól, sikerült beérnem tizediknek. Igazán persze akkor kezdtem örülni, amikor kiderült, a második magyarként zártam.” Teljesítményének köszönhetően mindössze 17 évesen ott lehet felnőttmezőnyben a vb-n. A nyíltvízi úszónők viadala cseppet sem kisasszonysport – kőkemény csata zajlik a víz alatt és felett. „Ó, én egyáltalán nem félek a verekedéstől! Sokan tartanak tőle, jaj, most mi lesz, én meg mindig azt mondom: gyerekek, ez játék!” – mondja Novotny Attila tanítványa. Janka örömébe némi üröm csak azért vegyült, mert a nővérének, a 2014-ben 200 m pillangón ifjúság Európa-bajnok Adélnak nem sikerült kvalifikálnia magát a felnőtt vizes vb-re. Ezt leszámítva azonban le sem lehetett törölni a vigyort a fiatalabb Juhász-testvér arcáról. „Mindenképpen szerettem volna a medencében vagy a nyílt vízen kiharcolni a részvételt a felnőtt-vébére.” És ha lesz elfoglalt magyar úszó a nyáron, az Janka lesz, hiszen a nyílt vízen úszhat felnőtt vb-n és az ifjúsági Európa-bajnokságon, a medencében pedig a korosztályos kontinensviadalon és a világbajnokságon egyaránt rajtkőre állhat. Tehát négy (!) eseményen lesz jelenése. „Úgy szép az élet, ha zajlik, nem? Egyetlen versenyt sem engedek el, mindegyiken a legjobbat akarom nyújtani. Hogy hogyan? Na igen, ez jó kérdés…” A felnőttmezőnyben az első nyolc közé jutna 5 km-en vagy a váltóban, s mivel tavaly megnyerte a nyílt vízi ifjúsági Eb-t, így azon a megméretésen is nagyot akar alakítani. További korosztályos híreink HOSSZÚTÁVÚSZÁSBAN a sportági aloldalon. A kiskunhalasi úszók évek óta sikert sikerre halmoznak, pedig az év nagy részében mindössze  19 m hosszú és 8 méter széles medencében készülnek. A honlapunk által készített, az M4 Sporton látható Jövünk! utánpótlás-magazin 2015-ben mutatta be a halasi műhelyt.