UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-06-14 16:47

Hullámhegyen

Az elmúlt években jelentősen emelkedett az utánpótláskorú vitorlázók létszáma, s a szövetség mindent megtesz azért, hogy támogassa a korosztályos sport legjobbjait is. Az előrelépésben sokat segítenek az élvitorlázók remek eredményei és az, hogy a nyáron 155 versenyt rendez a szövetség.

reb A rég- és közelmúltban is értek el jelentős sikereket a magyar vitorlázók, de az elmúlt néhány évben mintha valami megpezsdült volna: Berecz Zsombor finndingiben, a Vadnai testvérek, Benjamin és Jonatán Laser Standardban, a még mindig csak 19 éves Érdi Mária Laser Radialban, a Gyapjas fivérek, Balázs és Zsombor pedig a 470-es hajóosztályban érnek el remek eredményeket.

finndingi
finndingi
A teljesítményt is ismerheti el a nemzetközi szövetség azzal, hogy jelentős események szervezését bízza hazánkra: szeptemberben a felnőtt, előtte, augusztusban pedig a junior finndingi-világbajnokságot rendezi meg Magyarország. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, az elmúlt három évben 280-ról 390-re nőtt a 18 év alatti igazolt sportolók létszáma – nem függetlenül attól, hogy három évvel ezelőtt a szervezet utánpótlásprogramot indított. A cél, hogy minden hajóosztályban növekedjen a sportoló gyerekek száma. „Drága sportág a vitorlázás, s bár mindent megteszünk azért, hogy egyetlen fiatal álmának a megvalósítása se az anyagiakon múljon, még a szülőknek is nagy szerepet kell vállalni a gyermek sportolásában. Az idei évre tizennyolc millió forintot kaptunk az élsport címen, csak összevetésként, Berecz Zsombor éves felkészülése nagyjából hatvanöt-hetven millióba kerül. Öt szerződéses sportolónk van, ám mindenkit igyekszünk támogatni, hiszen már látható, hogy a tizenhárom-tizennégy éves vitorlázók közül kik követhetik a mostani legjobbakat.” A héten a vitorlázók és a Magyar Szörf Szövetség a versenyképesség megőrzése érdekében együttműködési megállapodást kötött: a két szervezet korábbi története nem volt mentes a konfliktusoktól, most azonban partneri viszonyban dolgoznak együtt a sportágak hazai fejlesztésén. A szörfözők részéről Kruchina Károly szövetségi alelnök elmondta, hogy nagyjából 50-60-ra tehető a 18 év alatti igazolt sportolók létszáma. Az elmúlt év végén a szervezet 100 millió forintot kapott a költségvetésből, ennek jelentős részét az utánpótlás fejlesztésére akarják felhasználni: eszközöket vásárolnak, edzőtáborokat finanszíroznak belőle. A szörfözők sem maradnak az idén jelentős verseny nélkül: szeptember 4-9-én Balatonfüreden rendezik meg a Raceboard Európa-bajnokságot, amelyen az utánpótlás képviselői is megméretik magukat. Kruchina szerint Geriger Richárd vagy Szlávi Roland eséllyel pályázik a jó szereplésre. További hírek VITORLÁZÁSBAN és SZÖRFBEN a sportági aloldalon.