UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2017-06-15 16:08

Egyszemélyes válogatott

Pénteken kezdődik Tokióban a junior súlyemelő-világbajnokság. Az év korosztályos fő eseményén egyetlen magyar versenyző áll porondra: ő a plusz 90 kilósok mezőnyében induló Gyűrűs Barbara.

K. M. Az U20-as eseményen 50 ország 306 versenyzője méretteti meg magát 8-8 férfi, illetve női súlycsoportban. A magyar színeket – egyedüliként – a 18 esztendős Gyűrűs Barbara képviseli a vb-n. Értelemszerűen fölvetődik a kérdés: miért a Haladás VSE versenyzője az egyetlen magyar résztvevő?

Gyűrűs Barbara
Gyűrűs Barbara
Takács Mária, a Magyar Súlyemelő Szövetség igazgatója érdeklődésünkre elmondta: szakmai okok döntöttek a „mérsékelt” létszám mellett, a korosztály további élvonalbeli versenyzőitől elsősorban az ifjúsági Európa-bajnokságon várnak jó szereplést. Gyűrűs korosztályának szinte egyeduralkodója a hazai porondon; az idén megnyerte a diákolimpiát, s korábban már részt vett utánpótlás-világbajnokságon is, így a Japánban tartandó viadal pályafutása második világeseménye lesz. Barbara ez évi legjobb eredménye összetettben 187 kg. Edzője a 2000-ben olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet állítása szerint tanítványa számára a reális cél a tizedik hely megszerzése lehet. Hozzátette, hogy a közeljövőben 83-84 kg körüli szakítást és 107 kg-ot megközelítő lökést szeretnének elérni, azzal a tinédzser lány nagyot léphetne előre a nemzetközi ranglétrán. A versenyző és edzője hétfőn kel útra Tokióba, Gyűrűs kategóriáját a jövő pénteken rendezik.