UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-06-15 14:26

Pozitív jelek

Véget értek az utánpótlás vízilabda-bajnokságok, a fiúk között két korosztályban a KSI, a serdülők mezőnyében az UVSE nyert. A juniorválogatott szövetségi kapitányával, Horkai Györggyel beszélgettünk a kiélezett bajnoki hajráról, a fővárosi együttesek fölényéről és a legnagyobb idei reménységekről.

Bruckner Vince A hét végén befejeződtek az utánpótlás-bajnokságok, és a 2015/16-os évadhoz képest csökkent a KSI SE fölénye, mivel a fővárosi klub nem tudta mindhárom korosztályban megvédeni címét. A gyermek- és ifjúsági bajnokságban ismét a KSI győzött, a serdülők között azonban az UVSE csapata szerezte meg az aranyérmet. A férfi juniorválogatott szövetségi kapitánya, Horkai György is elégedett volt azzal, amit a fiataloktól az elmúlt idényben látott. „Remek szezont zárhatunk, komoly, nagy csatákat hoztak a négyes döntők, külön öröm volt látni a nagyszámú közönséget a mérkőzéseken, ezek a tényezők mind előre viszik a vízilabdát és a fiatalok fejlődését szolgálják” – mondja honlapunknak a kapitány. A tavalyihoz képest mindenképp változatosabb lett az élmezőny, már csak azért is, mert most nem minden korosztályban a KSI-s együttesek vitték a prímet. A serdülők mezőnyében az alapszakasz végén az UVSE, a Final Four elődöntőjében pedig a Vasas győzte le a címvédő együttest. Ebből az is következhet, hogy erősebb a mezőny, az üldözők kezdenek felnőni a KSI SE-hez.

Horkai György elégedett az idei bajnokság színvonalával és a játékosok fejlődésével Forrás vizipolo.hu
Horkai György elégedett az idei bajnokság színvonalával és a játékosok fejlődésével Forrás vizipolo.hu
„Mondhatjuk, hogy talán kiegyensúlyozottabb lett a bajnokság, mivel a tavalyi legjobb együttest többször is megverték az idén. Viszont fontos hozzátenni, hogy az utánpótlásban évről évre is rengeteget változhat egy csapat, meg persze vannak >lyukas< korosztályok egyes klubokban, ami miatt az adott évben gyengébb csapattal állnak ki. Fontos, hogy ne csak az első négy-öt csapat legyen minőségi, hanem az összes meccs éles legyen, tavasszal ebben láttam némi javulást. Mindenesetre kijelenthető, tavasszal rendkívül izgalmas volt a bajnoki hajrá.” Természetesen a 2016/17-es évadban is szerepeltek olyan ígéretes játékosok az utánpótlás-bajnokságban, akik a későbbiekben a junior- vagy akár a felnőttválogatottban is feltűnhetnek. A szakember szerint ugyanakkor, ha valaki most kiemelkedik, az nem garancia arra, hogy a felnőttek között is sikeres lesz. „Persze minden évben feltűnnek különösen tehetséges gyerekek, ilyen volt idén például Baksa Benedek (UVSE), Dala Döme (UVSE), Teleki András (KSI SE) vagy éppen Fekete Gergő (Debrecen), de olyanokból is kiváló játékosok válhatnak, akik jelenleg még nincsenek a legjobbak között. Rengeteg munkát kell még elvégezni az ilyen korú fiataloknak, mire eljutnak a felnőttválogatottig.” Ugyanakkor nem nehéz észrevenni, hogy miközben a felnőttbajnokságban a vidéki együttesek dominálnak (pl. Szolnok, Eger), addig a fiatalok között a három korosztályban összesen egy nem fővárosi együttes végzett az első négyben: a Debrecen a serdülők között lett negyedik. Ennek az okát viszont Horkai sem tudja egyértelműen megmondani. „Nehéz mit válaszolni erre a kérdésre. Talán a merítési lehetőség nagyobb a hagyományos, jelentős múlttal büszkélkedő budapesti együttesek esetében. De ettől függetlenül sem gondolnám gyengének a vidéki műhelyeket, Egerben például évek óta kiváló munkát folytatnak.” Horkai szerint a kiváló munkának az egyik alapja éppen a taotámogatás lehet, viszont elmondása szerint ezen van még javítanivaló. „Nagyon jó a kezdeményezés, az elmúlt években egyértelműen látható a fejlődés az egységes utánpótlásképzésnek is köszönhetően, ugyanakkor szerintem fontos lenne, hogy a jelenlegi mennyiségi alapú támogatás helyett minőségi alapon segítsék a klubokat. Szerencsére már van ilyen törekvés a szövetség elnökségében, biztos vagyok benne, hogy megoldják a kérdést.” A szövetségi kapitány szavai összességében mindenképpen pozitívak az elmúlt évadról, láthatóan jó munka folyik a sportágban, amire talán nem is kell több bizonyíték, mint az idei remek bajnoki hajrá. További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.