UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-06-18 14:14

Réka és a Csaba

A tavaly a legjobb leány utánpótlás-röplabdázónak megválasztott, 16 éves Szedmák Réka a Vasasból a sportág másik női fellegvárába, a Békéscsabai Röplabda Egyesületbe igazolt. Nemcsak klubot, hanem posztot is vált, de áll az új kihívás elébe.

Kovács Máté Tizenkét évesen U17-es válogatott volt, tizenöt évesen már a felnőttcsapatban is pályára lépett. Tavaly a sportág legjobb leány utánpótlás-sportolójának választották. Az eddig a Vasasban szereplő Szedmák Réka az ősztől a sportág másik női fellegvárába, a Békéscsabai Röplabda Egyesületbe igazolt; tizenhat esztendősen igazi ígéret, s a legnagyobb álma az olimpiai részvétel. – Kezdjük aktualitással: a röplabda a napokban az úgynevezett tao-sportágak körébe került, így kiemelt figyelmet és rengeteg támogatást kap. Szerinted mit jelent ez a sportágnak? – Biztos vagyok benne, hogy új időszámítás következik, a látványsportok közé kerülés fellendíti a sportágat, és az utánpótlás is kiemelt támogatásban részesül. Úgy gondolom, azok a klubok, amelyek a legnagyobb mértékben ki tudják aknázni a törvény nyújtotta lehetőségeket, sokat profitálhatnak belőle.

SZEDMÁK_Réka
SZEDMÁK_Réka
– A Vasassal még juniorbajnokságot nyertél, amikor már aláírtál a Békéscsaba felnőttcsapatához. Hogyan élted át a helyzetet? – Öt évig játszottam a Vasasban, nagyon közel áll hozzám a klub, minden korosztályban sikerült bajnoki címet nyernem, így mindenképpen szépen szerettem volna búcsúzni. Boldog vagyok, hogy sikerült. – Mi volt az első benyomásod, amikor megérkeztél Békéscsabára? – A város nagyon tetszett, bár még sosem laktam kisebb településen. A születésem óta budapesti vagyok, kíváncsian várom, milyen lesz az élet Békéscsabán. A csapat is rokonszenves, a szurkolók remek hangulatot teremtenek a meccseken. érdekes lesz nem ellenfélként pályára lépni a viharsarki csarnokban. – Lesznek egyéni céljaid is a BRSE-nél, vagy kizárólag csapatjátékosnak tartod magadat? – Egyértelműen csapatjátékos vagyok, ugyanakkor az elsődleges szempont, amiért Békéscsabára igazoltam, az a saját fejlődésem. Nyilván szeretnék bajnoki címet ünnepelni, illetve a nemzetközi kupákban is minél fényesebb eredményt elérni. Persze. azt is tudom, hogy nem kezdőjátékosként érkezem a BRSE-hez. – Nemcsak csapatot váltasz, hanem posztot is. Hogy érzed, meg tudsz birkózni mindkét feladattal? – Mindenképpen nagy kihívás, hiszen centerposztról négyes ütőre vagy átlóra váltani nem egyszerű, mivel teljesen más technikai képességeket kíván. De minden erőmmel azon leszek, hogy megfeleljek az elvárásoknak. – Tavaly nagyon fiatalon kaptad meg az év legjobb leány utánpótlás-sportolója díjat. Szerinted minek köszönhető a korai elismerés? – Nagy megtiszteltetés volt, és abszolút nem számítottam rá. Úgy gondolom, sokat dolgoztam érte, ám úgy gondolom: nagyrészt az edzőimnek köszönhetem. – Tizenhét évesen 187 centi magas vagy, felteszem, a sportolói karrieredben is szeretnél hasonló magasságokba emelkedni. Melyek a rövid távú céljaid – és a legnagyobb álmod? – Jelenleg azt tartom a legfontosabbnak, hogy bekerüljek a jövő évi ifjúsági olimpiai keretbe. Azon kívül bajnoki címet meg kupagyőzelmet szeretnék ünnepelni, később pedig szívesen játszanék külföldön. A legnagyobb álmom természetesen a felnőtt olimpiai részvétel.