UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2017-07-10 14:42

Hét érem Szófiából

A magyar ökölvívók két ezüst- és öt bronzéremmel tértek haza a Szófiában megrendezett leány junior- és ifjúsági Európa-bajnokságról. Kovács Mária vezetőedző szerint a csapat előrelépett, hiszen több mérkőzést nyert, mint egy éve, továbbá úgy látja: Juhász Adrienn aranyat érdemelt volna.

L. G. Mindkét korcsoportban nyolcan képviselték a magyar színeket a Szófiában megrendezett leány junior- és ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon. Válogatottunk némileg foghíjas volt, a juniorok közül a 60 kg-ban a tavaly Eb-döntőbe jutott Hámori Luca kézsérülést szenvedett, és a szakmai stáb nem kockáztatta meg a részvételét. Az ifjúságiak közül a 48 kg-os Berecz Loretta egészségügyi problémái miatt nem tarthatott a csapattal. A juniorok mezőnyében Tarnóczy Tamara (50 kg) és Hőlaki Emese (57 kg) egyaránt a nyolc közé jutásért kapott ki. Lakotár Hanna (52 kg) és Kiss Bettina (54 kg) magabiztosan vette ezt az akadályt, előbbi a görög Rafaela Arampacit verte 4-1-re, míg utóbbi a norvég Amelie Jostebit intézte el 5-0-ra.

Kiss Bettina
Kiss Bettina
Matesz Viktória (63 kg), Ambrus Viktória (67 kg), Monostori Lídia (46 kg) és Simon Evelin (48 kg) egyaránt a negyeddöntőben kezdett, de azt csupán az egyikük tudta kihasználni. Matesz Viktórián kifogott a két fejjel magasabb, német Stefanie van Berge. Az újonc Monostori Lídia rutintalanságát könyörtelenül kihasználta az ír Clara Eve Brien, míg Simon Evelint az olasz Gula Alota búcsúztatta. Ambrus Viktória azonban hullámzó meccsen 4-1-re legyőzte az ukrán Oleszja Kriszjukot, így az elődöntőben folytathatta. Lakotár Hanna az olasz Giorgia Rossit verte ugyancsak 4-1-re, Kiss Bettina pedig a lengyel Veronika Pawlakot küldte haza 5-0-val, így három magyar junior jutott a négy közé. Közülük ketten bronzéremmel zártak, a döntőbe jutásért ugyanis Lakotár Hannát az angol Jessica Williams, Ambrus Viktóriát pedig az orosz Jelena Zsiljajeva múlta felül. Kovács Mária vezetőedző szerint mindkettejüknek folyamatosabb bokszot kellett volna nyújtania a győzelemhez. Kiss Bettina pedig küzdelem nélkül jutott a fináléba, lett ellenfele ugyanis nem állt ki ellene az elődöntőben. Az érem színe végül ezüst lett, a döntőben az angol Elise Jacquline Glynn egyértelműen jobb volt a magyar lánynál. Az idősebb korosztályban, az ifjúságiak között Budai Vivien (69 kg), Petrovics Gabriella (75 kg) és a mandulaműtét után visszatérő Villás Veronika (64 kg) az első mérkőzésén vereséget szenvedett. Nagy Angéla (57 kg) a nyolcaddöntőben kezdett, és nagy csatában nyert a horvát Sara Halimi ellen.
Juhász Adrienn
Juhász Adrienn
A negyeddöntőben nyitó bokszolók közül Juhász Adrienn (+81 kg) hatalmas küzdelemben legyőzte a török Irem Üzünt, Kondákor Emília (51 kg) húsz másodperc alatt lerárta az örmény Anzselika Sztepanjant, Finesz Kamilla (60 kg) pedig a román Christina Zorlescu ellen nyert nagy fölénnyel. Károlyi Gabriella (54 kg) mérkőzése idő előtt ért véget, a bíró a harmadik menetben kiszámolta a magyar lányt. A társaihoz a nyolcaddöntőből csatlakozó Nagy Angéla egy perc alatt legyőzte a fehérorosz Juliana Jeszipenkát. A négy elődöntőbe jutott magyar közül aztán egyedül Juhász Adrienn érte el a finálét, a fehérorosz Marija Dzsijanszava ellen komoly fölénnyel győzött. Kondákor Emíliát az ukrán Anasztaszija Liszinszka, Nagy Angélát a koszovói Donjeta Sadiku, Finesz Kamillát pedig a török Cagia Aluc búcsúztatta, így mindhárman bronzéremmel zártak. Juhász Adrienn a döntőben azzal az orosz Krisztina Tkacsevával találkozott, akivel tavaly is az aranyéremért csapott össze az Orduban megrendezett Európa-bajnokságon. A visszavágás nem sikerült, bár Kovács Mária szerint egyértelműen a magyar fiatal bokszolt jobban a fináléban. Juhász így a tavalyi után újabb ezüstöt nyert.
Kovács Mária
Kovács Mária
„Jó mérkőzéseink voltak, a lányok maximálisan odatették magukat. Kidomborodtak persze a technikai és taktikai elmaradásaink is, látjuk, hol is kell leginkább fejlődni. Rosszat nem tudok mondani, mert mindenki kihozta magából azt, amit tudott. Sőt néha talán még többet is, például amikor a tavalyi vagy az idei leendő Európa-bajnokkal kerültünk szembe – értékelt a szövetség honlapján Kovács Mária vezetőedző. – Elég jó csapatunk van, úgy érzem, hogy nem lesz itt baj. A tavalyi Európa-bajnoksághoz képest előreléptünk, összességében több mérkőzést nyertünk. Ezen az alapon kell folytatnunk, és a lányokat együtt tartani. Nagyon erősnek tartom a csapatszellemet, ami az én szememben igen fontos. Például amikor véleményem szerint elvették Juhász Adrienn megérdemelt győzelmét a döntőben, és az eredményhirdetés következett, a versenyzők egy emberként énekelték el Adrienn tiszteletére a Himnuszt. Ez az összetartás viszi előre a csapatot. És a hazai női bunyót is.”